Ελληνοτουρκικά: Η συμφωνία της Ελλάδος με τις ΗΠΑ για νέες φρεγάτες μας δίνει πιθανότατα και την επίτευξη της ενδιάμεσης λύσης Ελληνοτουρκικά: Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Eλληνικό ΠΝ δεν θα αγοράσει μόνο τέσσερις φρεγάτες MMSC από τις ΗΠΑ, αλλά θα ενοικιάσει (Leasing) πολεμικά πλοία αγνώστου τύπου από το απόθεμα του αμερικανικού ΠΝ σε σύντομο χρονικό...

Ελληνοτουρκικά: Η συμφωνία της Ελλάδος με τις ΗΠΑ για νέες φρεγάτες μας δίνει πιθανότατα και την επίτευξη της ενδιάμεσης λύσης

Ελληνοτουρκικά: Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Eλληνικό ΠΝ δεν θα αγοράσει μόνο τέσσερις φρεγάτες MMSC από τις ΗΠΑ, αλλά θα ενοικιάσει (Leasing) πολεμικά πλοία αγνώστου τύπου από το απόθεμα του αμερικανικού ΠΝ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για μια ενδιάμεση λύση για τις τρέχουσες ανάγκες του ελληνικού ΠΝ, με την οποία θα ενισχυθεί η παρουσία μας στην Α.Μεσόγειο και ειδικά στην Κρήτη, η οποία αναβαθμίζεται σε ισχυρότατη βάση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και των τριών Όπλων.

Η Ουάσιγκτον έχει δώσει στην Ελλάδα την διαβεβαίωση, ότι εφόσον υπογράψουμε για την αγορά των φρεγατών MMSC, τότε θα αποκτήσουμε κατά προτεραιότητα και υπό καλές οικονομικές συνθήκες, πολεμικά πλοία ως ενδιάμεση λύση για τις ανάγκες της χώρας.

Υπενθυμίζουμε σύμφωνα με άρθρο μας, ότι το αμερικανικό δημόσιο μπαίνει εγγυητής σε αυτές τις περιπτώσεις περιορίζοντας τις τυχόν οικονομικές ζημιές των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στο πλαίσιο αγορά οπλικών συστημάτων και αυτό διευκολύνει το πρόβλημα της αποπληρωμής που αντιμετωπίζει η Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια στο θέμα αυτό.

Τονίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί παράμετροι για να αγοράσει το ελληνικό ΠN φρεγάτες ικανές να ανταπεξέλθουν στο περιβάλλον του Αιγαίου, στο οποίο προστίθενται συνεχώς νέες απειλές μετά τα τουρκικά drone, και αυτές αφορούν τα AUSV (Armed Unmanned surface vehicles), για τα οποία οφείλουμε να έχουμε απαντήσεις επί του πεδίου της μάχης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F-35: Όταν Τούρκοι πιλότοι τα πετούσαν και καμάρωναν

Δεν πρέπει επίσης να ξεχάσουμε το σχέδιο με την τοποθέτηση ραντάρ ισραηλινής κατασκευής πέραν του ορίζοντος, για το οποίο αναμένουμε εξελίξεις πιθανότατα το επόμενο διάστημα.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση θεωρείται πως θα αναβάθμιζε κατακόρυφα τον ρόλο επιτήρησης της Ελλάδος, ενώ από την πλευρά των συμμάχων του Ισραήλ θα έχουν κι αυτοί την πρόσβαση που ζητούν στις πληροφορίες που αφορά την ασφάλεια της περιοχής.

Όλα αυτά τα σχέδια σε συνδυασμό με τις τουρκικές προκλήσεις και τα ενεργειακά και επενδυτικά σχέδια ΗΠΑ-Ισραήλ στην χώρα μας, απαιτούν την κατακόρυφη αναβάθμιση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Το «πράσινο φως» για την απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων θα δοθεί βέβαια όταν οι προτάσεις εξεταστούν ενδελεχώς και αποδειχθεί ότι τα πλοία υπό παραχώρηση βρίσκονται σε καλή κατάσταση, για προσφέρουν στο ελληνικό ΠΝ για αρκετά χρόνια από τώρα.

Η αγορά των αμερικανικών πλοίων πάνε «πακέτο» με την εξαγορά των ελληνικών Ναυπηγείων από την εταιρεία ελληνοαμερικανικών συμφερόντων ONYX, η οποία διαχειρίζεται ήδη τα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας και σύντομα και του Σκαραμαγκά.

Πληροφορίες φέρουν την αμερικανική πλευρά να αναλαμβάνει και την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του ελληνικού Π.Ν.

Οι νέες αμερικανικές φρεγάτες, με εκτόπισμα 4.300 τόνους, θα αναπτύσσουν ταχύτητα πάνω από 30 κόμβους και στον εξοπλισμό τους θα περιλαμβάνονται οκτώ πύραυλοι επιφανείας – επιφανείας Harpoon, αποτελώντας μια σύγχρονή ναυτική πλατφόρμα στα “καυτά” σημεία στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο.