Ελληνοτουρκικά: Νέα «σφαλιάρα» στην Τουρκία για τα F-16 - O όρος του Μενέντεζ που σοκάρει τον Ερντογάν

Νέα εμπόδια στην αγορά των F-16 συναντάει η Τουρκία - Ο όρος του Μενέντεζ

Τα πάνω κάτω στα ελληνοτουρκικά φέρνει ο νέος όρος των ΗΠΑ και του Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Τουρκία για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16.

Πιο συγκεκριμένα, ο γερουσιαστής, με τροπολογία που κατέθεσε, ζητάει από την τουρκική πλευρά, τα F-16 να μην πετούν πάνω από την Ελλάδα και να μην προχωρούν στην παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου μας.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα μαχητικά από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Ελληνοτουρκικά: Νέα «σφαλιάρα» στην Τουρκία για τα F-16 – O όρος του Μενέντεζ που σοκάρει τον Ερντογάν

Η νέα απαίτηση των Αμερικανών για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Τουρκία, έχει οδηγήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα σχοινιά καθώς αντιλαμβάνεται πως πλέον δεν θα μπορεί να προκαλεί με κάθε τρόπο τη χώρα μας.

Σαν να μην έφτανε αυτό όμως για τον τούρκο πρόεδρο, αντίστοιχη τροπολογία κατέθεσε το καλοκαίρι στη Βουλή και ο Κρις Πάπας στην οποία αναφέρεται πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν, δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας.

Φυσικά, αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας που επικοινωνεί την αντίδραση της σε αυτόν τον όρο των ΗΠΑ, καθώς, όπως τονίζουν πηγές της τουρκικής Κυβέρνησης. δεν μπορεί κανένας να υποδείξει στην Τουρκία πως θα χρησιμοποιήσει τον στρατιωτικό της εξοπλισμό.

Θυμίζουμε πως αυτό έρχεται να χαλάσει τα σχέδια του Ερντογάν για θερμό επεισόδιο και κλιμάκωση της έντασης που φαίνεται πως είχε αποφασίσει ο τούρκος πρόεδρος ενόψει και των κρίσιμων εκλογών που αναμένεται σε λίγους μήνες στην γειτονική χώρα.