ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Νέο «χαστούκι» Μενέντεζ σε Ερντογάν – Λέει όχι στην πώληση F-16 στην Τουρκία!

Mε δήλωσή του, o πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, εμμένει στις πάγιες θέσεις του για την πώληση F-16 στην Τουρκία.
Ελληνοτουρκικά: Νέο «χαστούκι» Μενέντεζ σε Ερντογάν – Λέει όχι στην πώληση F-16 στην Τουρκία!

Ελληνοτουρκικά: Ήταν μέσα Δεκέμβρη όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ξεκαθάριζε πως αν η Τουρκία δεν σταματήσει την πολεμική στάση της απέναντι στην Ελλάδα, αεροσκάφη δεν έχει! 

Κάτι τέτοιο λοιπόν συνεχίζει να επιβεβαιώνεται καθώς σύμφωνα με το Politico, σε δήλωσή του ανέφερε: «Αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία».

Παράλληλα, κατέκρινε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνεχίζει να «υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και να επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά ενάντια σε γειτονικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ».

Επισημαίνει επίσης ότι «Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του, να βελτιώσει το ιστορικό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό – συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης – και αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης 40 αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-16, αξίας 20 δισ. δολαρίων, στην Τουρκία και, χωριστά την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-35 επόμενης γενιάς στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Μια τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου και την κάμψη της αντίθεσης του Ρόμπερτ Μενέντεζ όσον αφορά την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Άγκυρα. Ωστόσο, αυτό δεν… φαίνεται να συμβαίνει.

Ελληνοτουρκικά: Νέο «χαστούκι» Μενέντεζ σε Ερντογάν – Λέει όχι στην πώληση F-16 στην Τουρκία!

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.