menu

Ελληνοτουρκικά: Ο Καναδάς τσακίζει την Άγκυρα – Της κόβει όλες τις στρατιωτικές προμήθειες


Διονύσης Αντωνέλλος

Ελληνοτουρκικά: Ο Καναδάς τσακίζει την Άγκυρα – Της κόβει όλες τις στρατιωτικές προμήθειες


Ελληνοτουρκικά: Ο Καναδάς τσακίζει την Άγκυρα με την απόφαση του να της κόψει όλες τις στρατιωτικές προμήθειες.

Το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ανακοίνωσε την Δευτέρα ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών, Marc Garneau.

«Το περασμένο φθινόπωρο, σύμφωνα με το ισχυρό καθεστώς ελέγχου των εξαγωγών, η κυβέρνηση του Καναδά ανέστειλε τις άδειες εξαγωγής στρατιωτικών αγαθών και τεχνολογίας στην Τουρκία εν αναμονή των αποτελεσμάτων μιας έρευνας για ισχυρισμούς ότι η καναδική τεχνολογία χρησιμοποιούσε το Αζερμπαϊτζάν στη στρατιωτική σύγκρουση στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ», ανέφερε αρχικά ο Καναδός ΥΠΕΞ.

«Αυτές οι αναστολές ακολούθησαν την απόφαση αναστολής της έκδοσης νέων αδειών εξαγωγής (σ.σ. στρατιωτικών αγαθών) στην Τουρκία το φθινόπωρο του 2019, μετά τη στρατιωτική εισβολή (σ.σ. της Τουρκίας) στη βορειοανατολική Συρία».

«To υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά (σ.σ. Global Affairs Canada) σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από τότε διενήργησε διεξοδική ανασκόπηση όλων των αδειών εξαγωγής για όλα τα στρατιωτικά αγαθά και την τεχνολογία που προορίζονται για την Τουρκία», αναφέρθηκε στην ανακοίνωση.

«Μετά από αυτήν την κριτική, η οποία βρήκε αξιόπιστα στοιχεία ότι η καναδική τεχνολογία που εξήχθη στην Τουρκία χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σήμερα ανακοινώνω την ακύρωση αδειών που είχαν ανασταλεί το φθινόπωρο του 2020», τόνισε ο Καναδός ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

«Αυτή η χρήση δεν ήταν συνεπής με την καναδική εξωτερική πολιτική, ούτε με τις εγγυήσεις τελικής χρήσης που έδωσε η Τουρκία», συμπλήρωσε.

«Σήμερα το πρωί, μίλησα με τον Mevlüt Çavuşoğlu, Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, για να επαναλάβω την ανησυχία του Καναδά και να ξεκινήσω έναν μηχανισμό διαλόγου μεταξύ Καναδών και Τούρκων αξιωματούχων για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και μεγαλύτερης συνεργασίας στις άδειες εξαγωγής για να διασφαλιστεί η συνέπεια με τις διαβεβαιώσεις τελικής χρήσηςγια στρατιωτικά αγαθά και τεχνολογία».

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και οι αιτήσεις που σχετίζονται με προγράμματα συνεργασίας του ΝΑΤΟ θα αξιολογούνται κατά περίπτωση», κατέληξε σστην ανακοίνωσή του ο Marc Garneau.

Ο Καναδάς είναι από τους βασικούς εξαγωγείς στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, με τα τουρκικά Bayraktar να χρησιμοποιούν καναδική τεχνολογία.

Η απόφαση του Καναδά βάζει άλλο ένα πρόβλημα στην Τουρκία, η οποία προσπαθεί με εγχώρια αμφιβόλου ποιότητας τεχνολογία για να καλύψει την καναδική απόφαση.

Ελληνοτουρκικά: Ο Καναδάς τσακίζει την Άγκυρα – Της κόβει όλες τις στρατιωτικές προμήθειες

Ελληνοτουρκικά: Ο Καναδάς τσακίζει την Άγκυρα με την απόφαση του να της κόψει όλες τις στρατιωτικές προμήθειες.

Την ίδια ώρα για μεγάλη χάρη από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα κάνουν λόγο οι Τούρκοι που θεωρούν πως με τις… πλάτες της Αμερικής η Αθήνα έχει αυξήσει την παρουσία της στο Αιγαίο.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνε το sozcu.com.tr στην συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ο αμερικανικός στρατός να δωρίσει 1.200 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ελλάδα.

Ανακοινώθηκε ότι ένα σημαντικό μέρος των 1.200 τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού M1117 θα αναπτυχθεί στα νησιά του Αιγαίου και την Δυτική Θράκη, τονίζουν οι Τούρκοι.

«Αποδείχθηκε ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες προσπαθούν να αυξήσουν την παρουσία και την επιρροή τους στο Αιγαίο, θα δωρίσουν μεγάλο αριθμό στρατιωτικών οχημάτων στην Ελλάδα», σημειώνεται.

Ο τουρκικός ειδησεογραφικός ιστότοπος κάνει αναφορά στο newpost.gr και στο ρεπορτάζ του πως «ειδική αντιπροσωπεία που αποτελείται από το Γενικό Επιτελείο και τις Χερσαίες Δυνάμεις θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να κάνει μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση και επιλογή του M1117».

Αναφέρεται ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση 1.200 τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε πολύ χαμηλή τιμή.

Συνολικά, 1.200 οχήματα θα αγοραστούν, εννιακόσια εκ των οποίων θα χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά ενώ τα άλλα 300 θα χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά.

Δεν υπάρχουν όπλα και συσκευές επικοινωνίας στα οχήματα.

«Αναφέρεται ότι όλα τα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου M1117 θα υπηρετούν στις στρατιωτικές μονάδες του 4ου Σώματος στην περιοχή της Δυτικής Θράκης και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων», υπογραμμίζουν οι Τούρκοι.

Το κόστος κάθε ενός από τα τροχοφόρα στρατιωτικά οχήματα εκτιμήθηκε αρχικά στα 83.700 δολάρια αλλά μετά την πίεση και τις στενές διαπραγματεύσεις των αξιωματούχων του Γενικού Επιτελείου της Ελλάδας τα θωρακισμένα οχήματα δωρίστηκαν στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει προετοιμασίες για την τοποθέτηση αντιαρματικών όπλων σε πολλά από αυτά τα οχήματα.

Να πούμε ότι παλαιά υπήρχε μία πρόταση για έτοιμο πύργο από το Ισραήλ που «κουμπώνει» επάνω στα Μ1117 με Spike, με την πιο λογική (σ.σ. από πλευρά κόστους) επιλογή να είναι αυτή των TOW και των MILAN.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: Δύο νέα πλοία δίνουν ως ενδιάμεση λύση οι Ισπανοί – Καθόλου μεταχειρισμένα

Φρεγάτες: Τα… ρέστα τους οι Βρετανοί – Ήρθε και ο Βρετανός υπουργός Εξοπλισμών

Ελληνοτουρκικά: Ο Καναδάς τσακίζει την Άγκυρα – Της κόβει όλες τις στρατιωτικές προμήθειες

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news