Ελληνοτουρκικά: Εφιάλτης στην Άγκυρα: SPIKE NLOS και στα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι - Νησιά και Έβρος θωρακίζονται με το Ισραηλινό «υπερόπλο»

Επιβεβαίωση για Sportime, καθώς οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα ενισχυθούν με τους δολοφόνους πυραύλους Spike NLOS.

Ελληνοτουρκικά: «Πονοκέφαλος» για την Άγκυρα καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις προσθέτουν και στα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι τα βλήματα Spike NLOS. Έτσι Νησιά και Έβρος θωρακίζονται με το Ισραηλινό «υπερόπλο» Ο Στρατός Ξηράς θα προμηθευτεί 25 τέτοια συστήματα.

Όπως επιβεβαιώνει το Sportime και η σελίδα newpost.gr, ειλημμένη είναι η απόφαση του απο το ΓΕΣ ώστε να τοποθετηθούν Ισραηλινά κατευθυνόμενα βλήματα SPIKE NLOS και σε επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι.

To πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στην τελική του ευθεία με το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο αφορά την εξοπλιστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων να βρίσκεται στο κοινοβούλιο.

Συνολικά θα αγοραστούν μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ 25 συστήματα τα οποία θα διατεθούν στους Λόχους Αντιαρματικών, σε Μονάδες των νησιών αλλά και του Έβρου. Επιπλέον όμως θα αποκτηθεί και αριθμός βλημάτων τα οποία θα τοποθετηθούν στα επιθετικά ελικόπτερα AH-64DHA Longbow Απάτσι τα οποία διαθέτει η Αεροπορία Στρατού.

Το πρόγραμμα κοστολογείται στα 250 εκ ευρώ και προβλέπει εκτός από την απόκτηση των συστημάτων και βλημάτων τόσο την εκπαίδευση όσο και την υποστήριξη.

Η απόφαση να εξοπλιστούν και τα Αpache με τους «φονικούς» SPIKE NLOS ελήφθη έπειτα από την επίδειξη που έκαναν οι Ισραηλινοί στους Έλληνες επιτελείς όπου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα πανίσχυρο βλήμα που εκτινάσσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των επιθετικών ελικοπτέρων.

Τα SPIKE NLOS βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο’» του ΓΕΣ αφού πρόκειται για οπλικό σύστημα το οποίο είναι «κουτί» στις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όπως διαπίστωσε το κλιμάκιο των εξειδικευμένων αξιωματικών που επισκέφθηκε το Ισραήλ. Τόσο για την άμυνα των νησιών του Αιγαίου όσο και του Έβρου.

Το SPIKE NLOS αποτελεί την έκδοση μεγάλου βεληνεκούς της οικογένειας SPIKE και αποτελεί βλήμα «Fire And Forget» το οποίο «κλειδώνει » τον στόχο και διορθώνει συνεχώς την πορεία του. Το όνομα ΝLOS (Non Line Of Sign) καταδεικνύει τη δυνατότητα του χειριστή να εκτελεί βολή ακόμα και από προστατευμένη θέση χωρίς καν να απαιτείται οπτική επαφή με τον στόχο. Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά του.

Σε συνδυασμό με τη μεγάλη απόσταση προσβολής η οποία ξεπερνά τα 25 χλμ ενώ σύμφωνα με πηγές από το Ισραήλ αγγίζει ακόμα και τα 32. Βεληνεκές και δυνατότητες βολής που τοποθετούν το SPIKE NLOS στην κορυφή τέτοιου είδους οπλικών συστημάτων αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ημέρα αλλά και νύχτα με τη βοήθεια θερμικών αισθητήρων ακόμα και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Με το SPIKE NLOS να αναπτύσσεται αρχικά ως αντιαρματικό βλήμα και να εξελίσσεται σε Μulti Purpose Electro Optical Missile System έναντι μιας σειράς στόχων από πλοία στη θάλασσα, άρματα και οχήματα, εγκαταστάσεις έως και ελικόπτερα.

Διαβάστε επίσης:

Αρχύτας: Με τεχνολογία F 35 τα ελληνικά drone

Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία φτιάχνει drone για να βρίσκει ελληνικά υποβρύχια

Ζαγοράκης υπέρ της ΠΑΕ Άρης: «Δεν δέχομαι υπόθεση του ’18, να υπονομεύει το πρωτάθλημα του 2021-22»