Ελληνοτουρκικά: Όπως αναμενόταν η Τουρκία δεν δέχεται να πάρει πίσω τους μετανάστες που η ίδια έφερε στα ανοιχτά της Κρήτης!

Όπως αναμενόταν η Τουρκία δεν δέχεται να πάρει πίσω τους μετανάστες που η ίδια έφερε στα ανοιχτά της Κρήτης!

Ελληνοτουρκικά: Κατά την προσφιλή της τακτική η Τουρκία έφερε μετανάστες στην Ελλάδα και τώρα αρνείται να τους δεχτεί πίσω ως οφείλει!

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή (30/10) στα ανοιχτά στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Ιεράπετρα εντοπίστηκε φορτηγό πλοίο με 400 μετανάστες.

Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου και τότε το ελληνικό λιμενικό το προσέγγισε έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις ζωές των επιβεβαιώνονταν.

Να σημειώσουμε ότι εκτός από τους μετανάστες στο φορτηγό πλοίο που έφερε τουρκική σημαία επέβαιναν και οι διακινητές.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκαν προορισμός του ταξιδιού που άρχισε από τα τουρκικά παράλια, δεν ήταν η Ελλάδα, αλλά η Ιταλία.

Βεβαίως σε αυτό οι ελληνικές αρχές είναι επιφυλακτικές καθώς ενδέχεται να είναι πρόσχημα από την Τουρκία ώστε να «φορτώσει» κι άλλους μετανάστες στην χώρα μας.

Και ερχόμαστε στο επίμαχο σημείο καθώς οι Τούρκοι  αρνήθηκαν να παραλάβουν το πλοίο ως όφειλαν βάσει της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την ΕΕ.

Έτσι παρότι δεν επρόκειτο για ναυαγούς οι ελληνικές αρχές, ρυμούλκησαν το φορτηγό πλοίο και το οδήγησαν σε νησί των Δωδεκανήσων.

Εκεί οι μετανάστες πρόκειται να διαμείνουν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσωρινά(;) εωσότου κινηθούν οι διαδικασίες για την επιστροφή τους.

Πλέον η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και την FRONTEX για τις παραπάνω διαδικασίες.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε πως η Τουρκία δεν αποδέχτηκε το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των μεταναστών.

«H Τουρκία για μία ακόμα φορά αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ.

Δεν δέχτηκε την επιστροφή πλοίου τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι, προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή», είπε μεταξύ άλλων

Δείτε παρακάτω το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ