ΤΩΡΑ 02:48 • Εορτολόγιο Κυριακή 28 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 01:55 • Μπακογιάννης για Κουφοντίνα: «Οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους» 01:44 • Αερωπός – ΠΑΟΚ 19-27: Κυρίαρχος στην Έδεσσα 01:42 • Μύκονος: Τραγωδία για ηλικιωμένο άνδρα – Υπέστη καρδιακό κι έπεσε σε χαράδρα 01:29 • Κορονοϊός: Αρχές Μαρτίου εγκρίνει η Ευρώπη το εμβόλιο της Johnson & Johnson 01:16 • Κορονοϊός: Συναγερμός στο νοσοκομείο Σωτηρία – Τέλος τα κρεβάτια ΜΕΘ Sportime Latest News

Ελληνοτουρκικά: Σχέδιο των ΗΠΑ να ελέγχουν τα Στενά του Βοσπόρου από την Σκύρο


Διονύσης Αντωνέλλος

Ελληνοτουρκικά: Σχέδιο των ΗΠΑ να ελέγχουν τα Στενά του Βοσπόρου από την Σκύρο


Ελληνοτουρκικά: Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει διάθεση να ανοίξει ξανά η συζήτηση Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτείων για την δημιουργία βάσης σε δύο ακόμα ελληνικά νησιά αλλά και να ενισχυθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ένα ελληνικό νησί το οποίο εξυπηρετεί άρτια τα σχέδια των Αμερικανών στο Αιγαίο είναι η Σκύρος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», τα αμερικανικά αιτήματα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Αγγελο Αθανασόπουλο, αφορούν μια λίστα με περίπου 20 σημεία της ελληνικής Επικράτειας για την δημιουργία ή αξιοποίηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων η Σκύρος και η Κάρπαθος.

Η Σκύρος, όσο περισσότερο απομακρύνεται η Τουρκία από την Δύση, τόσο περισσότερο ανεβαίνει ως επιλογή στα σχέδια των Αμερικανών.

Η αμερικανική παρουσία στην Σκύρο αλλά και η τοποθεσία του νησιού, ουσιαστικά δίνει την δυνατότητα στις ΗΠΑ να ελέγχουν τα Στενά του Βοσπόρου και τις διελεύσεις των Ρώσων από εκεί.

Με την Σκύρο οι ΗΠΑ θα μπορούν να ελέγχουν τα Στενά και με την Κάρπαθο την Ανατολική Μεσόγειο.

Λέγεται πως τα αντισταθμιστικά των ΗΠΑ για τις βάσεις τους στην Ελλάδα (σ.σ. Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Λάρισα, Καβάλα κ.ο.κ) στη νέα σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον θα ανέρχονται σε έως 3 δισ. ευρώ ετησίως (σ.σ. αυτό το ποσό έχει ζητήσει η Αθήνα).

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Αμερικανική βάση στην Κάρπαθο με υπέρ – ραντάρ για τον έλεγχο της Μεσογείου

Eλληνοτουρκικά: Απεγνωσμένοι οι Τούρκοι – Το σχέδιο να γεμίσουν F-15 το Αιγαίο

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news

Sportime Extras