ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Σύγκριση εξοπλισμού Ελλάδας Τουρκίας!

Ελληνοτουρκικά: Η ιστοσελίδα armyvoice.gr βάζει κάτω όλα τα δεδομένα και κάνει μία αναλυτική σύγκριση των δύο Ενόπλων Δυνάμεων. Από τα πλέον τα επίσημα χείλη
Ελληνοτουρκικά: Σύγκριση εξοπλισμού Ελλάδας Τουρκίας!

Ελληνοτουρκικά – Ένοπλες Δυνάμεις: Μια σύγκριση των επιλογών για Ελλάδα και Τουρκία. Ποια είναι η απειλή και πώς εκδηλώνεται.

Ελληνοτουρκικά: Η ιστοσελίδα armyvoice.gr βάζει κάτω όλα τα δεδομένα και κάνει μία αναλυτική σύγκριση των δύο Ενόπλων Δυνάμεων. Από τα πλέον τα επίσημα χείλη ακούγεται όλο και πιο συχνά η φράση «Το 2021 θα είναι η χρονιά του Πολεμικού Ναυτικού». Πράγματι είναι αλλά μόνο στα λόγια!

Πριν βιαστεί κάποιος να χαρακτηρίσει την τελευταία διαπίστωση υπερβολική ας διαβάσει παρακάτω και ας αντικρούσει τα επιχειρήματα.

Αφού πλέον η στρατηγική μας επιλογή είναι ότι δεν «θα το διακινδυνεύσουμε με τους Τούρκους» αποφασίσαμε σαν Ελλάδα να διαθέσουμε ένα σοβαρότατο οικονομικό ποσό για την άμυνά μας, σοβαρότατο για το μέγεθος της χώρας.

Μάλιστα αυτό το ποσό δεν θα διατεθεί, πάλι, σε μισθούς και συντάξεις, αλλά στον επανεξοπλισμό της χώρας. Το ποσό αυτό έχει προσδιοριστεί γύρω στα 11 δις ευρώ μάλλον σε βάθος επταετίας.

Από εδώ και πέρα αναλαμβάνουν οι τεχνοκράτες που πρέπει να κάνουν ένα τέτοιο ποσό να πιάσει τόπο. Δηλαδή θα πρέπει να πετύχουν το βέλτιστο συνδυασμό:

Α. Επίτευξης αποτροπής
Β. Δρομολόγησης cost effective λύσεων
Γ. Return of investment του ποσού αυτού στη χώρα, για να βοηθήσουμε την υποστήριξη των οπλικών συστημάτων, την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ας δούμε λοιπόν, τι κάνουμε:

Μ1117 Guardian: Εγκρίθηκαν 1200 από το Κονγκρέσο για την Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Στρατός Ξηράς

Πλην των KIOWA του παρελθόντος (αλήθεια τι γίνεται με αυτά;) και μερικών αστείων ποσών που διατέθηκαν για σημαντικότατες ανάγκες, θα διαθέσουμε μισο δις για «Προμήθεια Οχήματος Γενικής Χρήσης Προς Κάλυψη Διακλαδικών Απαιτήσεων», δηλαδή και για τους άλλους!

Θα έρθουν όμως τα…καταπληκτικά Μ1117 και θα εκσυγχρονίσουμε τον Θώρακα με συσκευές…επικοινωνιών και όργανα παρατήρησης.

Ούτε κουβέντα για αύξηση της προστασίας! Σκέψεις για εθνικό τυφέκιο, όχημα κλπ. Γενικά… πολλή σκέψη!

Πολεμικό Ναυτικό

Ξοδεύουμε μισο δις για 7 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, ενώ έχουμε ήδη ξοδέψει άλλο μισό δις για τα P 3B. Παραλαμβάνουμε; τις 2 ΤΠΚ Ρουσέν.

Εκσυγχρονίζουμε στα λόγια εδώ και μια δεκαετία τις ΜΕΚΟ και παράλληλα αγοράζουμε στα λόγια φρεγάτες (πότε αντιαεροπορικές με ικανότητα υποστήριξης επιτελείου, πότε ανθυποβρυχιακές) πάλι εδώ και 10-12 χρόνια.

Θέλουμε κορβέτες, φρεγάτες, κορβετοφρεγάτες για να καταλήξουμε στο …τίποτα.

Έχουμε πάρει όμως τα καταπληκτικά Mark V της ΔΥ και υπόσχεση για 4 νέες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, ενδιάμεση λύση και εκσυγχρονισμό των 4 ΜΕΚΟ.

Ελληνοτουρκικά: Πολεμική Αεροπορία

Ξοδεύουμε 2,5 δις ευρώ στην αγορά (12 ελαφρώς μεταχειρισμένων και 6 καινούριων με μεταχειρισμένα κάποια από τα κύρια υποσυστήματα) Rafale, άλλα 2,5-3 δις ευρω για εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 50, FOS του αεροπορικού στόλου, των όπλων, των μεταφορικών, αγορά ΝΕΩΝ όπλων και για state of the art εκπαίδευση στην Καλαμάτα.

Ήδη τρέχει το πρόγραμμα για 84 F-16V (1,2 δις) ενώ θα δώσουμε στη Γαλλία 18 M2000 EGM. Προγραμματίζουμε δε την αγορά άλλης μιας μοίρας Rafale και F35 (αλλιώς δεν έχουν νόημα τα viper…) δηλαδή από 20 έως 40 αεροσκάφη κόστους 2-5 δις ευρώ, αναλόγως!

Ανακεφαλαιώνουμε:

Στρατός Ξηράς: Πάμε στον επόμενο καλύτερα….

Πολεμικό Ναυτικό: 1δισ για τον αεροπορικό βραχίονα, μερικά «ψιλά» για ουρές παρελθοντικών προγραμμάτων, κάτι ΣΑΠάκια και πολλές υποσχέσεις και καλοπιάσματα για 5 δισ σε 4 νέες φρεγάτες και εκσυγχρονισμό: «Το 2021 θα είναι το έτος του Ναυτικού!»
Πολεμική αεροπορία: 6,5 δισ μέχρι τώρα και άλλα τόσα στο εγγύς μέλλον.

Προφανώς θα έλεγε κάποιος οι εξοπλισμοί είναι ανάλογοι της απειλής. Για να δούμε ποια είναι όμως (πού και πώς εκδηλώνεται) η απειλή;

Τουρκικός Στρατός Ξηράς

Εμπειροπόλεμος, με μεγάλους αριθμούς και εφεδρείες. Εκατοντάδες εκσυγχρονισμένα και υπό εκσυγχρονισμό άρματα, πυροβολικό, ΤΟΠΜ, ΤΟΜΑ, Ελικόπτερα επιθετικά και μεταφορικά…Ο 2ος στο ΝΑΤΟ. Έχει βιομηχανία και κάνει και εξαγωγές!

Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό
Έχει τα πάντα, σύντομα και αεροπλανοφόρο με οπλισμένα UAVs-UCAVs. Μόνον οι φρεγάτες, χωρίς όλα τα υπόλοιπα, θα αριθμούν περί τις 30 σε μια δεκαετία εκ των οποίων οι 8 (κατά)καίνουργιες και όλες οι υπόλοιπες εκσυγχρονισμένες 1-2 φορές…

Διπλός αριθμός κατευθυνομένων βλημάτων σε κάθε πλοίο, όπλα και αισθητήρες που κατασκευάζονται στην Τουρκία, νέα δόγματα, ναυπηγική βιομηχανία, εξαγωγές κλπ

Τουρκική Πολεμική Αεροπορία

Δυνατή αλλά χωρίς το F 35 και πιλότους, η σκιά του παλαιού της εαυτού…

Η τεράστια επένδυση που είχε προγραμματισθεί εδώ και 20 χρόνια έχει παγώσει. Νέα απειλή η ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα πλέον με τους S400. Χωρίς αυτούς η αεροπορίας μας κάνει…πάρτυ!

Επειδή όμως χαζοί δεν είναι και δεν είναι δυνατόν να ακυρώσουν την αεροπορία τους σύντομα θα επανέλθουν..είναι τόσο απλό: ΟΙ S400 στο Αζερμπαϊτζάν και όλα καλά, καλώς να έλθουν τα F35! Προς το παρόν ακμάζει η, καθόλου αμελητέα, βιομηχανία των UAVs-UCAVs.

Έβρος Σήμερα: Στο φυλάκιο 1 στις Καστανιές Δένδιας – Μπορέλ ΠΟΕΣ – Έρχεται επίδομα για στρατιωτικούς στον Έβρο Έβρος: Μάχη με τους κοριούς δίνουν στελέχη στην 16η Μεραρχία Έβρος: Το Armyvoice.gr στην πρώτη γραμμή

Πώς εκδηλώνεται η τουρκική απειλή;

Το 2020 αρχίσαμε με τον Έβρο και τελειώσαμε με το ORUC REIS στην ανατολική Μεσόγειο. Ποιοι λόγω της φύσεως του όπλου είχαν και έχουν τη δυνατότητα κατάλληλης αντίδρασης; Μα ο Στρατός Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό!

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν απαιτείται και δε συμβάλλει η Πολεμική Αεροπορία, ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ! Απλώς όταν τα κονδύλια είναι περιορισμένα πρέπει να ξοδεύονται με τον βέλτιστο τρόπο! Αλλιώς, όταν θα ξαναβγεί το ORUC REIS, γιατί θα ΞΑΝΑΒΓΕΙ, μαζί με την παρέα του τι θα κάνουμε; Θα στείλουμε Rafale να του κάνει…ΞΟΥ;

Cost effective λύσεις…ή τι δεν πήγε καθόλου καλά!

Ας μας απαντήσει κάποιος τι δυνατότητα δίνουν τα 2,5 δις των Rafale σε 3 χρόνια και τι ένας εκσυγχρονισμός των F16 Block 50 σε F16 Viper με το 25% του κόστους των πρώτων πάλι σε 3 χρόνια;

Τα Rafale θα κάνουν αναχαιτήσεις; Ποιο το κόστος κύκλου ζωής, υποδομών κτλ για μόλις 18 αεροσκάφη; Τα ήδη υπάρχοντα αεροσκάφη δεν αντιμετώπιζαν (με τα κατάλληλα όπλα φυσικά για τα οποία όμως έχει προβλεφθεί η αγορά τους ή ήδη υπάρχουν) τους S400;

Δεν υπάρχουν πχ άρματα για να αγοραστούν σε κλάσμα τιμής με τα ευρώ που θα περίσσευαν από αυτή την αγορά; Πυρομαχικά; Αισθητήρες; Πυροβολικό; ΤΟΜΠ; ΤΟΜΑ; Τα οποία θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν από την εγχώρια!

Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος: Return of investment, το ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ!

Τέτοιες συμφωνίες θέλουν όλοι! Αλλά αν αγοράζεις 18 μόνον αεροσκάφη (αλήθεια αφού στη δομή δυνάμεων είναι 40 τα αεροσκάφη γιατί πήραμε 18;) τι να ζητήσεις και τι να σου δώσουν…

Παρόλα αυτά θα μπορούσαμε να επιτύχουμε τη συντήρηση και την κατασκευή τμημάτων των πυρομαχικών, πυραύλων και μη ή του ραντάρ ή έστω των…ελαστικών των τροχών!

Ελληνοτουρκικά: Αναβάθμιση F-16: Πού πάνε τα 48 εκ από τα ΑΩ

Αντίθετα ο εκσυγχρονισμός των F16 σε Viper αναβαθμίζει την ΕΑΒ και παράλληλα με την υποστήριξη των οπλικών συστημάτων, συμβάλλει στην ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Γιατί δε συνεχίστηκε με έναν εκσυγχρονισμό των F16 Block 50 σε F16 Viper;

Παρεμπιπτόντως:

Γιατί δε λέμε ότι δεν κάνουμε διαγωνισμούς γιατί το νομικό πλαίσιο είναι επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και κανένας διαγωνισμός δεν θα τελεσφορήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα; Γιατί δεν υιοθετούμε προτάσεις έμπειρων ανθρώπων αλλά κάθε φορά προσπαθούμε να εφεύρουμε τον τροχό;

Μια που επικαλούνται όλη τη δομή δυνάμεων για να δικαιολογήσουν τις τέλειες λύσεις, Αλήθεια, τι λέει η δομή δυνάμεων για Στρατό Ξηράς και Πολεμικό Ναυτικό ή μήπως να την αλλάξουμε;

«Αγοράσαμε» λοιπόν αποτροπή; Σίγουρα στον αέρα. Εκεί όμως την είχαμε. Το κακό είναι πως μόλις η Τουρκία αποκτήσει (και πάλι) πιλότους και κυρίως όταν κατάφερει να αποδεσμεύει τα F-35 η αγορά αυτή μάλλον απαξιώνεται.

Το F-35 είναι ΑΛΛΗ κατηγορία από μόνο του, που κάνει τη διαφορά έστω και σε μικρούς αριθμούς. Δεν είναι κουτοί όλοι αυτοί που το αγοράζουν. Θα το διαπιστώναμε και εμείς αν κάναμε διαγωνισμό και συμμετείχε, μαζί με το Rafale…

Σίγουρα όχι στην ξηρά όπου τα πράγματα κινούνται πάρα πολύ αργά…Σίγουρα όχι στη θάλασσα όπου η κατάσταση είναι ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ και τα 5 δις δεν φθάνουν ούτε για τις φρεγάτες!

Έστω και αν όλα γίνουν τέλεια χωρίς ναυπηγεία δεν γίνεται δουλειά…Αλλά και με τα ναυπηγεία θα αποκτήσουμε 4 νέες φρεγάτες ότι και αν είναι αυτές και θα πάρουμε ανάσα με άλλες 4 για, το πολύ, 10 χρόνια. Οι άλλες 4;

Η Ελλάδα χρειάζεται να επενδύσει τεράστια ποσά για το ναυτικό της. Τα ποσά αυτά πρέπει να ζωντανεύσουν και την ναυπηγική βιομηχανία και όχι μόνον αυτή: Όπλα, αισθητήρες, μηχανές!

Το ναυτικό χρειάζεται υποβρύχια, ΤΠΚ, κανονιοφόρους μα πάνω από όλα ρυμουλκά και πετρελαιοφόρα. Η απόκτηση μεταχειρισμένων γιγάντων θα δώσει βέβαια μια μεσοπρόθεσμη λύση αλλά θα ενταφιάσει πάλι οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης ελληνικών λύσεων. Σε περίπτωση πολέμου τα πυρομαχικά θα εξαντληθούν γρήγορα, οι βλάβες θα θέλουν επιδιόρθωση. Ο αντίπαλος μπορεί, εμείς όμως;

Συνοψίζοντας, όσα έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής αλλά και όλα όσα έχουν εξαγγελθεί δεν έχουν πείσει για την τεχνοκρατική, επιτελική τους αρτιότητα και σίγουρα το 2021 ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (όπως ήταν και τα προηγούμενα άλλωστε…)…

Πηγή: armyvoice.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ελληνοτουρκικά: Σύγκριση εξοπλισμού Ελλάδας Τουρκίας!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.