ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Συναγερμός στο Αιγαίο – Έτσι πάνε να στήσουν προβοκάτσια οι Τούρκοι

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και πιο συγκεκριμένα στο Αιγαίο
Ελληνοτουρκικά: Συναγερμός στο Αιγαίο – Έτσι πάνε να στήσουν προβοκάτσια οι Τούρκοι

Ελληνοτουρκικά: Σε δύο διαφορετικά πεδία φαίνεται ότι αναπτύσσεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, με κοινό παρονομαστή την τουρκική ακτοφυλακή.

Αυτή φέρεται να έχει αναλάβει τον ρόλο του παρατηρητή, αν όχι του ενεργού προστάτη, κάθε προσπάθειας παράνομης δραστηριότητας από τα τουρκικά παράλια.

Όπως εκτιμάται από την Αθήνα, η Άγκυρα επιχειρεί να στήσει προβοκάτσια, επιστρατεύοντας τα τουρκικά αλιευτικά αλλά και τους διακινητές μεταναστών, που εσχάτως χρησιμοποιούν νέες, πιο επικίνδυνες μεθόδους.

Άλλωστε, τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς δείχνουν ξεκάθαρα πως στο επεισόδιο της 5ης Ιανουαρίου στο Φαρμακονήσι η κατάσταση θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί πολύ χειρότερα αν τα στελέχη του Λιμενικού δεν δρούσαν με άψογο επαγγελματισμό και αυτοσυγκράτηση, βάσει του κοινού επιχειρησιακού σχεδιασμού του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Αρχηγείου του Λιμενικού.

Το ταχύπλοο της τουρκικής ακτοφυλακής, που είχε εισβάλει δύο ναυτικά μίλια εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, επιχείρησε να εμβολίσει με την πλώρη του την πρύμνη του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού.

Οι Τούρκοι δεν διστάζουν να προχωρήσουν ακόμη και σε απόπειρα εμβολισμού των πλωτών του Λιμενικού, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση.

Μια ανάλογη πρακτική φαίνεται πως έχουν υιοθετήσει και οι Τούρκοι διακινητές, που επίσης δρουν με την ανοχή, αν όχι αγαστή συνεργασία της τουρκικής ακτοφυλακής.

Δεν διστάζουν να αποπειραθούν να εμβολίσουν σκάφη του Λιμενικού που τους κάνουν σήμα να σταματήσουν, όπως ακριβώς συνέβη στις 21:30 της Δευτέρας, 9 Ιανουαρίου, στην Κω.

Ακολουθώντας το πρωτόκολλο, οι λιμενικοί πυροβόλησαν στον αέρα και, όταν είδαν ότι ο Τούρκος χειριστής του σκάφους συνέχιζε τους επικίνδυνους ελιγμούς, προσπαθώντας ακόμη και να τους εμβολίσει, πυροβόλησαν τις μηχανές, με αποτέλεσμα να ακινητοποιήσουν το σκάφος και να τον συλλάβουν. Πρόκειται για ταχύπλοα με τεράστια ιπποδύναμη, που άλλοτε χρησιμοποιούνταν για μεταφορά ναρκωτικών.

Δεν είναι το πρώτο αλλά το τρίτο παρόμοιο περιστατικό με Τούρκους διακινητές στην Κω, από τις 3 Ιανουαρίου.

Πηγή: Realnews

Δείτε σημερινή (15/1) συζήτηση στο OPEN για τα Ελληνοτουρκικά:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ελληνοτουρκικά: Συναγερμός στο Αιγαίο – Έτσι πάνε να στήσουν προβοκάτσια οι Τούρκοι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.