Ελληνοτουρκικά: Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου - Τι εννοούν;

«Σε καλό κλίμα τα Ελληνοτουρκικά», λένε οι δύο πλευρές

Την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, όπως είναι φυσικό, ακολουθούν ρεπορτάζ που αφορούν στα Ελληνοτουρκικά.

Τις τελευταίες ώρες, δημοσιεύματα στην Τουρκία περιλαμβάνουν δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Χουλουσί Ακάρ σε δημοσιογράφους.

Έγιναν έπειτα από την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, καθώς και τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο.

«Σε καλό κλίμα τα Ελληνοτουρκικά»

«Με την Ελλάδα διεξήχθησαν θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες για θέματα της επικαιρότητας. Βάλαμε στο τραπέζι τα θέματά μας με ειλικρίνεια, ανοιχτά, έντιμα και με διαφάνεια», είπε αρχικά ο Ακάρ, όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, όταν η συζήτηση πήγε στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε: «Αυτό είναι σημαντικό για την ευημερία των ανθρώπων των δύο χωρών και το μοίρασμα των ομορφιών και των πλούτων του Αιγαίου.

Υπάρχει τουρισμός, αλιεία και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της χρήσης αυτών μαζί, το είπαμε αυτό. Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας με αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε εποικοδομητικοί, θετικοί, αυτή είναι η προσέγγισή μας».

Υποστήριξε επίσης ότι αυτό το θέμα ήρθε στο προσκήνιο στη συνάντησή του με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Πάντως, ο Έλληνας υπουργός υπογραμμίζει ότι καμία συζήτηση δεν έγινε για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Στόχος είναι να μπουν τα θεμέλια για ένα ήρεμο καλοκαίρι, χωρίς εντάσεις με οφέλη για την οικονομία και στον τουρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη και η τρίτη από τις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών έγιναν στην Αθήνα, η δεύτερη στην Τουρκία, ο Ακάρ σημείωσε ότι είναι η σειρά της Τουρκίας τώρα για την τέταρτη συνάντηση.

Ρεπορτάζ για τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ: