Στενοχωρημένος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Να... τρέχει έχει κάνει την Τουρκία η Ελλάδα μετά τη συμφωνία με τη Γαλλία για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

Ελληνοτουρκικά: Άνω-κάτω έχει γίνει η Τουρκία μετά την ελληνογαλλική στρατιωτική (και όχι μόνο) συμφωνία συνεργασίας. Η Άγκυρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκφράσει την οργή της, την ώρα που ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του δέχονται συνεχή «πυρά».

Νωρίτερα σήμερα (8/10) στο Sportime, διαβάσατε πως η Τουρκία βγαίνει για έρευνες με το Oruc Reis ξανά στην Κύπρο ως μια πρώτη αντίδραση στην κίνηση που έκανε η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι δεν θα πάρουν τελικά τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35, αλλά να καταφύγoyn στα… ταπεινά πλέον F- 16, δηλαδή μια γενιά πίσω. Ολο αυτό το σκηνικό έχει φέρει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατηγορεί έντονα τον Ερντογάν. Βασικό επιχείρημα είναι ότι «…με τους S-400 που πήρες πάμε τώρα να πληρώσουμε τα F-16…. Που πήγανε τα χρήματα των φορολογούμενων για τα μαχητικά F-35;», ρωτάνε οι αντίπαλοι του 68χρονου Τούρκου προέδρου.

Αυτό που φοβίζει περισσότερο την Τουρκία είναι η ανησυχία για το μέχρι που μπορεί να φτάσει η συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας, την ώρα που η χώρα μας έχει αιφνιδιάσει τους τούρκους και τα εξοπλιστικά προγράμματα με τα οποία έχει εφοδιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Έτσι λοιπόν την ώρα που η Τουρκία διατράνωνε ότι θα αγόραζε F-35, υποβρύχια και άλλα συστήματα τελικά εκείνη που ενισχύθηκε ήταν η Ελλάδα καθώς σύναψε αυτή τη συμμαχία με τη Γαλλία, ενώ πρόσθεσε στη «φαρέτρα» της αεροπλάνα Rafale, φρεγάτες Belharra ενώ επιπλέον εκσυγχρονίζει και τα μαχητικά της.

Από την θωράκιση της Ελλάδας το ίδιο ανήσυχος είναι και ο τουρκικός Τύπος, ο οποίος βλέπει ότι η χώρα του διαπραγματεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες την αγορά 40 F-16 και την αναβάθμιση ακόμη 80, τα οποία όμως κινδυνεύουν να παροπλιστούν μέχρι το 2030.