Ελληνοτουρκικά: Στρατιωτικό μέτωπο Eλλάδας-Iσραήλ κατά Τουρκίας


Κώστας Παπαδόπουλος

Ελληνοτουρκικά: Στρατιωτικό μέτωπο Eλλάδας-Iσραήλ κατά Τουρκίας


Σε κοινό μέτωπο η Ελλάδα και το Ισραήλ, που συνεχίζουν να ρίχνουν απανωτά… χαστούκια στην Τουρκία!

Ελληνοτουρκικά: Σε μια κρίσιμη συγκυρία για το κυπριακό μεταβαίνει στην Κύπρο σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η Αθήνα με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει πως είναι απολύτως και πλήρως συντεταγμένη με τη Λευκωσία στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Υπενθυμίζεται ότι οι κ.κ Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης, μίλησαν τηλεφωνικά αυτήν την εβδομάδα και συμφωνήθηκε η μετάβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία.

Οι δύο ηγέτες στις 11.15 το πρωί θα συναντηθούν στο Προεδρικό Μέγαρο και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, ενώ στις 12.15 το μεσημέρι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο και θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ισραήλ προκειμένου να συναντηθεί στις 16.45 το απόγευμα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Benjamin Netanyahu, ενώ θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στις 18.00.

Ελληνοτουρκικά: Τι θα συζητηθεί

Η Αθήνα αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ, το οποίο εσχάτως δέχεται «επίθεση γοητείας» από την Τουρκία, η έκβαση της οποίας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η πρόσφατη συμφωνία για τη συνεργασία με την ισραηλινή Elbit στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Καλαμάτα είναι η κορωνίδα αυτής της συνεργασίας, ενώ τον Απρίλιο αναμένεται να φθάσουν στην Ελλάδα τα δύο UAVs Heron-1, με χρονομίσθωση για τρία χρόνια (στο παρασκήνιο διεξάγονται συζητήσεις και για άλλα), που θα εγκατασταθούν στη Σκύρο.

Οι Ισραηλινοί έχουν ήδη «μπει» στην ΕΛΒΟ, ενώ ενδιαφέρονται για τις διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής του εθνικού τυφεκίου. Παράλληλα, η Αθήνα έχει αποφασίσει να στείλει στο Ισραήλ τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 για εργοστασιακή συντήρηση. Επιπλέον, η Αθήνα ενδιαφέρεται πολύ για την απόκτηση του αντιαρματικού πυραυλικού συστήματος Spike/NLOS (από τα κορυφαία παγκοσμίως) καθώς και των «kit πτερυγίων» Spice.

Οι γνωρίζοντες σημειώνουν ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται στο Ισραήλ, εκτός από την επικεφαλής του Διπλωματικού του Γραφείου πρέσβη Ελένη Σουρανή, και από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού, που θεωρείται εξ απορρήτων του και κομβικός συνομιλητής κύκλων εντός και εκτός Ελλάδας.

H Άγκυρα απειλεί και εκβιάζει για την υφαρπαγή θαλάσσιων οικοπέδων και ΑΟΖ, ενώ επιζητά τον έλεγχο μιας τεράστιας περιοχής στην Α.Μεσόγειο προκαλώντας προβλήματα στο Σουέζ και στα ενεργειακά σχέδια του Ισραήλ από την Ερυθρά θάλασσα.

Για αυτό η δημιουργία ενός αμυντικού συνασπισμού, δεν θα κουραστούμε να το λέμε, είναι μονόδρομος και αυτό θα γίνει με την συνδρομή της Γαλλίας και πιθανόν των ΗΠΑ, που διαπιστώνουν καθημερινά ότι η Άγκυρα έχει μετατοπιστεί στην ευρασιατική συμμαχία, κυρίως με την Κίνα και όχι τόσο με την Ρωσία παρά την αντίθετη εικόνα.

Αυτό που είναι εφικτό, είναι η δημιουργία μιας κοινής αεροναυτικής δύναμης, εξετάζοντας τις ελάχιστες ικανότητες του πολεμικού ναυτικού των παράκτιων κρατών όπως Αίγυπτος-Ελλάδα-Κύπρος και Ισραήλ.

Πηγή: Pentapostagma.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πολεμικό Ναυτικό: Φεύγει για ΗΑΕ η φρεγάτα Ύδρα – Περηφάνεια ΜΟΝΟ

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news

Sportime Extras