Ελληνοτουρκικά: Τα Rafale στους ελληνικούς ουρανούς – Δείχνουν τα «δόντια» τους!


Λευτέρης Παυλίδης

Ελληνοτουρκικά: Τα Rafale στους ελληνικούς ουρανούς – Δείχνουν τα «δόντια» τους!


Ελληνοτουρκικά: Τέσσερα γαλλικά Rafale της Διοίκησης της Αrmee de L’air αναμένεται να πετάξουν στον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας στις αρχές Φεβρουαρίου. Την ίδια περίοδο θα πετάξουν σε σχηματισμούς μαζί τα ελληνικά μαχητικά και στον ουρανό του Αιγαίου.

Ελληνοτουρκικά: Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που τα γαλλικά Rafale θα σταθμεύσουν στην Τανάγρα λίγες μέρες μετά τη συμφωνία για την απόκτησή τους και θα μετάσχουν σε κοινές αεροπορικές ασκήσεις με ελληνικά Mirage 20005 και με F-16 στο Αιγαίο.

Οι Γάλλοι Χειριστές έρχονται στην Τανάγρα, μεταφέροντας μαζί τους και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος για υποστήριξη των Rafale καθώς και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού για ασκήσεις ανεφοδιασμού στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με τα ελληνικά μαχητικά. Θα παρουσιάσουν στους Έλληνες πιλότους σε real time και στο Αιγαίο μερικές από τις δυνατότητες των Rafale.

Αλλά η εμφάνιση των Rafale στους ελληνικούς ουρανούς (έως την απόκτησή τους) δεν σταματά εδώ. Κατά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, μπορεί η παρέλαση να μην πραγματοποιηθεί, λόγω της πανδημίας, αλλά τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα πετάξουν πάνω από όλες τις ελληνικές πόλεις τιμώντας έτσι τα 200 χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Έχουν προσκληθεί να πετάξουν εκείνη την ημέρα πάνω από την Αθήνα και άλλα τέσσερα Rafale με Γάλλους Χειριστές μετέχοντας και αυτοί στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

Πηγή: veteranos.gr

Toύρκοι: Ποια 18; Συνολικά 40 Rafale θα πάρει η Ελλάδα

Μεγάλη έκταση έχει πάρει στον τουρκικό τύπο η ανακοίνωση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, για τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών Rafale που θα προμηθευτεί η Αθήνα από τη Γαλλία.

«Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών Rafale που θα προμηθευτούν από τη Γαλλία για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF) αυξήθηκε», αναφέρουν οι Τούρκοι του savunmasanayist.com.

Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με τη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 2020 για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Dassault Aviation Rafale F3R.

Με την εν λόγω συμφωνία αποφασίστηκε ότι η Γαλλία θα εφοδιάσει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale F3R, έξι από τα οποία καινούργια και δώδεκα από δεύτερο χέρι. Η συνολική συμφωνία, συνολικής αξίας δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, αφορά και στην προμήθεια οπλισμού από την MBDA (σ.σ. Meteor), αναφέρουν οι Τούρκοι.

Το savunmasanayist.com. τονίζει πως ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών Rafale που θα προμηθευτούν αναθεωρήθηκε σε 40. «Σύμφωνα με τον Παναγιωτόπουλο, η Ελλάδα θα προμηθεύσει 40 μαχητικά αεροσκάφη Dassault Rafale έως το 2025», καταλήγουν οι Τούρκοι.


Sportime Extras