Ελληνοτουρκικά: Ξαναμπαίνουν στο πρόγραμμα των F-35 oι Τούρκοι;

Επιθυμούν να πάρουν τα F-16 Viper ως αντάλλαγμα για τα χρήματα που έχουν δώσει για τα F-35.

Ελληνοτουρκικά: Tα βρίσκουν για τα F-35 oι Τούρκοι και οι Αμερικάνοι, με τις ΗΠΑ να ξεκινούν ξανά τις συζητήσεις με την Άγκυρα;

Σύμφωνα με έκτακτη είδηση στην Τουρκία, ο Αμερικανός εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (Πεντάγωνο) έχει διεξάγει διαβουλεύσεις με την Τουρκία για «την επίλυση της σύγκρουσης για τα F-35».

«Όσον αφορά την Τουρκία, εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεργασία μας με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία. (Η Τουρκία) είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Εμείς έχουμε μακρούς και βαθύς διμερείς δεσμούς και την Τουρκία. Η διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ παραμένει ζήτημα προτεραιότητας» είπε.

Ο Πράις υπογράμμισε πως το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας «βρίσκεται σε διαβούλευση με την Τουρκία για την επίλυση της σύγκρουσης F-35».

«Μπορώ να πω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν προσφέρει καμία χρηματοδότηση για τα τουρκικά αιτήματα αναφορικά με τα F-16. Το Υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε διαβούλευση με την Τουρκία για το πρόγραμμα F-35, σχετικά με τον τρόπο επίλυσης αυτής της σύγκρουσης. Δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για ιδιωτικές συνομιλίες σχετικά με αυτό το ζήτημα», είπε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.

Σημειώνεται πως Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει δημόσια το ενδιαφέρον τους για την αγορά αεροσκαφών F-16 Viper, στην τελευταία τους έκδοση, από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα επιθυμούν να πάρουν τα F-16 Viper ως αντάλλαγμα για τα χρήματα που έχουν δώσει για τα F-35.