Ομάδες ποδοσφαίρου Εθνική Ομάδα ΑΕΚ ΑΕΛ Απόλλων Σμύρνης Άρης Αστέρας Τρίπολης Ατρόμητος Βόλος Λαμία Ολυμπιακός ΟΦΗ ΠΑΟ Παναιτωλικός ΠΑΟΚ ΠΑΣ Γιάννινα Ιωνικός
menu

Ελληνοτουρκικά: Θύμωσαν οι Τούρκοι με Ελλάδα και Κύπρο για το ψήφισμα του ΕUMED9

Λευτέρης Παυλίδης
Ελληνοτουρκικά: Θύμωσαν οι Τούρκοι με Ελλάδα και Κύπρο για το ψήφισμα του ΕUMED9

Αναταραχή στα Ελληνοτουρκικά θέματα προκάλεσε το ψήφισμα του ΕUMED9, με την Τουρκία να θυμώνει με Ελλάδα και Κύπρο.

Ελληνοτουρκικά: Αναστάτωση φαίνεται πως προκάλεσε στην Τουρκία το ψήφισμα του ΕUMED9 , με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να βάζει στο στόχαστρο του, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μετά την άκρως προκλητική απόφαση της Τουρκίας, να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνες ανατολικά της Κρήτης, ο Τσαβούσογλου επιλέγει για ακόμη μια φορά να ανεβάσει τους τόνους και να βάλει φωτιά στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, η χθεσινή διακήρυξη του EUMED9 χαρακτηρίζεται ως μεροληπτική, χωρίς όραμα και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα.

«Καλούμε τις χώρες της ΕΕ που την υπέγραψαν να εγκαταλείψουν την μόνοπλευρη στάση τους. Ακολουθούν την Ελλάδα και την Κύπρο τυφλά υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης», ανέφερε σε αυτήν μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου.

Στην διακήρυξη που υπογράφηκε από τους  εννέα ηγέτες των κρατών που την απαρτίζουν, τονίζεται ότι η «ειρηνική, σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος συνιστά στρατηγική προτεραιότητα της Ε.Ε», κάτι το οποίο έφερε την αντίδραση της γειτονικής μας χώρας.

Για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η διακήρυξη καλεί όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε., με την Τουρκία να νιώθει όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, αδικημένη.

Παράλληλα, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Θυμίζουμε πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την επιθετική της στρατηγική προς την Κύπρο, την Ελλάδα και συνολικά την περιοχή.

Δημοφιλη Αρθρα