Ελληνοτουρκικά: Την αποστρατιωτικοποίηση 13 νησιών απαιτεί η Τουρκία στο Αιγαίο


Κώστας Παπαδόπουλος

Ελληνοτουρκικά: Την αποστρατιωτικοποίηση 13 νησιών απαιτεί η Τουρκία στο Αιγαίο


Κλιμακώνει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας η Τουρκία ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση 13 νησιών του Αιγαίου τη στιγμή που η παράνομη Navtex για το Oruc Reis έληξε την Κυριακή.

Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας που όλο αυτό το διάστημα διενεργούσε ανενόχλητο έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έφτασε σήμερα σε απόσταση 9 μιλίων από τη νήσο Στρογγύλη.

Η Αθήνα επιχειρεί να κινητοποιήσει όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για την επιβολή κυρώσεων στο επερχόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο ενώ στις προκλήσεις του Oruc Reis απαντά με πολυεθνικές ναυτικές ασκήσεις που προκαλούν εκνευρισμό στην Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Oruc Reis: Δεν ανανεώθηκε η Navtex, έβαλε πλώρη για Τουρκία

Θρασεία πρόκληση

Με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία, ουσιαστικά μόλις μια ημέρα πριν από τη λήξη της ΝΑVΤΕΧ για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, απαιτεί την αναστολή οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πρόκειται για την Ρόδο, το Καστελόριζο, την Σαμοθράκη, τον Άγιο Ευστράτιο, την Χίο, τα Ψαρά, την Ικαρία, την Λήμνο, την Μυτιλήνη, την Σάμο, την Τήλο, την Χάλκη, και την Πάτμο.

Φαίνεται πως η Άγκυρα, μερικές μέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην οποία θα συζητηθούν πιθανές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, παίρνει θέση διατηρώντας ψηλά τους τόνους.

Πάντως σήμερα, τελευταία μέρα ισχύος της ΝΑVΤΕΧ που μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής δεν είχε ανανεωθεί, το Oruc Reis έφτασε σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από τη νήσο Στρογγύλη.

Πηγή: Veteranos.gr


Sportime Extras