Ελληνοτουρκικά: «Βαμμένο στα χρώματα του Πολέμου» το τουρκικό «Bayraktar TB2» (vid)


Λευτέρης Παυλίδης

Ελληνοτουρκικά: «Βαμμένο στα χρώματα του Πολέμου» το τουρκικό «Bayraktar TB2» (vid)


Το Bayraktar TB2 είναι ένα τουρκικό μεσαίο ύψους μεγάλης αντοχής (MALE) μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης (UCAV), το οποίο έχει τη δυνατότητα να ελέγχεται εξ αποστάσεως ή να εκτελεί αυτόνομες πτήσεις!

Το Bayraktar TB2 κατασκευάζεται από την Τουρκική εταιρεία Baykar κυρίως για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (TAF). Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολουθείται και ελέγχεται από ένα πλήρωμα του αεροσκάφους στο σταθμό ελέγχου εδάφους, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης των όπλων που φέρει!

Η ονομασία του σημαίνει «ensign» ή «standard-bearer» στα τουρκικά. Η ανάπτυξη του UAV πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον Seljuk Bayraktar.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνοτουρκικά: Τούρκικος εφιάλτης! Ελληνικά F-35 με AARGM-ER θάνατος των S-400

Κύριοι χρήστες

Τουρκική Πολεμική Αεροπορία

Τουρκική χωροφυλακή

Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ

Πολεμική Αεροπορία της Λιβύης

Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία

Πολεμική Αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν

Κόστος μονάδας

5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (2019) …Αλλά η ζημιά που προκαλεί είναι πολλαπλάσια ακόμη και αν καταρριφθεί!

Τα ΤΒ2 βασίζονταν στο παρελθόν σε εισαγόμενα και ρυθμιζόμενα εξαρτήματα και τεχνολογίες όπως οι κινητήρες (που κατασκευάζονται από την Rotax στην Αυστρία), ο πύραυλος (UK) και η οπτοηλεκτρονική (αισθητήρες FLIR που εισήχθησαν από την Wescam στον Καναδά ή την Hensoldt από τη Γερμανία).

Οι εξαγωγές κινητήρων προς την Τουρκία έχουν σταματήσει λόγω της στρατιωτικής τους χρήσης στην Λιβύη & στην Αρμενία Τον Οκτώβριο του 2020, οι καναδικές εξαγωγές WESCAM (οπτικών και αισθητήρων) περιορίστηκαν επίσης από το Υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά.

Ταυτόχρονα όμως άρχισε και Τουρκική δοκιμή ενσωμάτωσης flir που ξεκίνησε με το σύστημα CATS Flir της Aselsan στις 6 Νοεμβρίου 2020.

Τι έχουμε εμείς απέναντι στο Πόλεμο των Τουρκικών drone…Τρία Ισραηλινά UAV που ενοικιάστηκαν για 3 χρόνια με το ποσό των 39 .000 ευρώ!

Όσο για ΠΗΓΑΣΟΣ αν και η Πολεμική μας Αεροπορία ξεκίνησε πολύ νωρίς δυστυχώς το πρόγραμμα απαξιώθηκε και ξεπεράστηκε από προηγμένη τεχνολογία…

Το μεγαλύτερο κακό είναι ότι οι Τούρκοι Χειριστές έχουν πλέον και πολεμική πείρα και μάλιστα αντιμετώπισαν πρόσφατα τα Ρωσικά αντίμετρα στην Αρμενία και άλλαξαν συχνότητες ,όταν το Ρωσικό Ηλεκτρονικό όπλο μπλόκαρε την διεξαγωγή των Επιχειρήσεων.

Πηγή: veteranos.gr


Sportime Extras