Ένοπλες Δυνάμεις: Προς σημαντική ενίσχυση οι Ειδικές Δυνάμεις για την αντιμετώπιση κάθε εχθρού της Ελλάδας: Aμεσες προσλήψεις εντός του 2021

Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος μέσα στο 2021 να καταταχθούν οι πρώτοι 1.600 ΕΠΟΠ και 1.000 ΟΒΑ

Σε ΓΕΕΘΑ και υπουργείο Αμυνας επιχειρούν τους τελευταίους μήνες ολική επαναφορά στο στράτευμα με στόχο ο αριθμός μονίμων και φαντάρων να αυξηθεί και να επανέλθει στα επίπεδα προ εικοσαετίας, αλλά και να ανανεωθεί ηλικιακά. Επιδίωξη είναι οι διαδικασίες πρόσληψης ΕΠΟΠ (Επαγγελματιών Οπλιτών) και ΟΒΑ (Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης) να προχωρήσουν ταχύτατα από τις πρώτες μέρες του 2021.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες που αναφέρει ο Μάνος Χαραλαμπάκης για το in.gr, το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας άσκησε πιέσεις – επισημαίνοντας το επείγον για την ενίσχυση του στρατεύματος – ούτως ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια. Κάπως έτσι, με διαδικασίες εξπρές, προ ημερών ανέβηκε το όριο ηλικίας (από 28 ετών σε 31) για τους ΟΒΑ που επιθυμούν να προσληφθούν ως ΕΠΟΠ.

Ο προγραμματισμός είναι μέσα στο 2021 να καταταχθούν οι πρώτοι 1.600 ΕΠΟΠ και 1.000 ΟΒΑ (600 ΣΞ, 200 ΠΝ, 200 ΠΑ).

Επιπλέον, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και για μία πενταετία, θα εισάγονται στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών όλων των κλάδων 1.335 σπουδαστές ετησίως, έναντι των 819 των τελευταίων ετών.

Επιπλέον, όπως σας είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, έχει ήδη αποφασιστεί η αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς κατά τρεις μήνες. Ειδικά στον Στρατό Ξηράς το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι σοβαρό, καθώς έχει το περισσότερο προσωπικό και μονάδες.

Η Ελλάδα προχωράει ακόμη, και σε διπλωματική και εξοπλιστική αντεπίθεση, με κινήσεις που θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί προ πολλού, ωστόσο, παραμένουν καθοριστικές για τη βελτίωση και ενίσχυση της γεωπολιτικής αξίας της χώρας και τη δύναμης αποτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ώρες η σύμβαση για την απόκτηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις των περιβόητων αεροσκαφών Rafale. Μάλιστα, την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η επεξεργασία της σύμβασης από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια να γίνεται την Πέμπτη, σε μια συνεδρίαση.

Mετά την ψήφιση της Συμφωνίας από την Βουλή επόμενος σταθμός είναι η επίσκεψη στην Αθήνα της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Φλωράνς Παρλί, ώστε να πέσουν οι σχετικές υπογραφές και το πρόγραμμα να αρχίσει να οδεύει προς την πραγματοποίησή του. Χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση, η επίσκεψη της κυρίας Παρλί θα πρέπει να αναμένεται τις ημέρες γύρω στις 20 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, η οικονομική ευχέρεια στον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας, καθώς οι πιστώσεις για εξοπλιστικά προγράμματα για το 2021 εκτοξεύτηκαν προς τα πάνω κατά 375% και φτάνουν τα 2,52 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργεί προσδοκίες για ανανέωση σε όπλα και μέσα. Η απόκτηση όμως νέων συστημάτων δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση ακόμη κι όταν υπάρχει οικονομική άνεση, καθώς πολλές φορές οι διαπραγματεύσεις και οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο στόχος του υπουργείου Αμυνας είναι – σε όσες περιπτώσεις είναι εφικτό – να κινηθούμε «έξυπνα» εκμεταλλευόμενοι και τις ισχυρές συμμαχίες της Αθήνας. Για παράδειγμα, η αγορά νέων φρεγατών (τουλάχιστον τεσσάρων), που τις χρειάζεται οπωσδήποτε ο ελληνικός Στόλος είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί πολύ χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φαίδων Βόβολης: «Το σύστημα θέλει να σας κάνει να πιστεύετε πως είμαι με την… ελίτ»

Πηγή pentapostagma.gr