Με τις προκλήσεις από την Τουρκία να είναι συνεχείς και την λαθρομετανάστευση να απειλεί εδώ και χρόνια την Ελλάδα, κρίθηκε απαραίτητο η χώρα μας να ενισχυθεί με αντιαρματικά βλήματα «MILAN» στον Έβρο και τα νησιά.

Ενισχύεται ο ελληνικός στρατός και συγκεκριμένα ο στρατός ξηράς σε Έβρο και νησιά με νέα φονικά αντιαρματικά βλήματα MILAN.

Ένοπλες δυνάμεις: Ενισχύεται ο ελληνικός στρατός και συγκεκριμένα ο στρατός ξηράς σε Έβρο και νησιά με νέα φονικά αντιαρματικά βλήματα.

Ένοπλες δυνάμεις: Με τις προκλήσεις από την Τουρκία να είναι συνεχείς και την λαθρομετανάστευση να απειλεί εδώ και χρόνια την Ελλάδα, κρίθηκε απαραίτητο η χώρα μας να ενισχυθεί με αντιαρματικά βλήματα «MILAN» στον Έβρο και τα νησιά.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), προκήρυξε Διαγωνισμό Ανάθεσης και Εκτέλεσης Σύμβασης για το υποπρόγραμμα «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΩΝ ΒΛΗΜΑΤΩΝ MILAN» με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με δημοσίευση διαγωνισμού, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο άρθρο 40 του ν.3978/2011, για 300 κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους (Κ/Β Α-Τ) MILAN.

Η χρηματοδότηση της σύμβασης βαρύνει το υποπρόγραμμα «Προμήθεια Κατευθυνομένων βλημάτων MILAN» του εγκεκριμένου από το ΣΑΓΕ Τριετούς Προγραμματισμού Εξοπλιστικών Δαπανών (ΤΠΕΔ) για τα έτη 2021-2023.

Η διαθέσιμη πίστωση ανέρχεται σε 9.000.000,00 €, με έναρξη χρηματοδότησης το 2021, ή εναλλακτικά το αντίστοιχο έτος εντός του οποίου θα καταστεί δυνατή η διάθεση των απαιτουμένων πιστώσεων για την υπογραφή της σύμβασης και αναλύεται κατ’ έτος σε:
α. 1 ο έτος : 3.000.000,00 €
β. 2 ο έτος : 3.000.000,00 €
γ. 3 ο έτος : 3.000.000,00 €

Στα εν λόγω ποσά συμπεριλαμβάνονται ΦΠΑ 24%, κρατήσεις 4,096% , φόροι, δασμοί και τυχόν λοιπές δαπάνες που επιβαρύνουν την προμήθεια.
Αντιαρματικό σύστημα MILAN – Παραμένει αξιόμαχο παρά την ηλικία του…

Ένοπλες δυνάμεις

Η αντικατάσταση των αντιαρματικών ΠΑΟ κατέστη δυνατή τη δεκαετία του 1990 με τη δωρεάν παραχώρηση από τη Γερμανία 262 αντιαρματικών συστημάτων FΑGΟΤ, διαμετρήματος 125mm, που προέρχονταν από το στρατό της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Τα FΑGΟΤ μαζί με τα ΜΙLΑΝ αποτελούν σήμερα τα βαρύτερα αντιαρματικά όπλα σε επίπεδο ελληνικού Τάγματος Πεζικού. Τα όπλα φέρονται επί κατάλληλα τρoποποιημένων οχημάτων-φορέων Μercedes 240 και Hummer, με κάθε Τάγμα Πεζικού να διαθέτει τέσσερα ΜΙLΑΝ και τέσσερα FΑGΟΤ.

Η ονομασία του αντιαρματικού ΜΙLΑΝ προέρχεται από τα αρχικά των γαλλικών λέξεων (Missile d’ Infanterie Leger Antichar) και κατασκευάζεται από την Euromissile, μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία, αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της γαλλικής Aerospatiale και της γερμανικής MBB. Ο αρχικός σχεδιασμός ξεκίνησε από τη γαλλική πλευρά, στη συνέχεια όμως επεκτάθηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με γραμμές παραγωγής στη Γαλλία, τη Γερμανία και τέλος -κατόπιν αδείας- και στη Μεγάλη Βρετανία.

Η μέθοδος καθοδήγησης του πυραύλου είναι τύπου SACLOS (semi-automatic command to line-of-sight), που σημαίνει ότι ο χειριστής το μόνο που κάνει είναι να κρατά το σταυρόνημα πάνω στο στόχο. Οι εντολές καθοδήγησης μεταφέρονται μέσω ενσύρματης ζεύξης (ζεύγος χάλκινων καλωδίων), ενώ το σύστημα εγκλωβισμού χρησιμοποιεί αισθητήρα υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Έχει μέγιστη ακτίνα δύο χιλιομέτρων, τα οποία καλύπτει μέσα σε 12,8 δευτερόλεπτα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 200 μ./δευτ. Η διατρητική ικανότητα του πυραύλου της έκδοσης ΜΙLΑΝ 1 φτάνει τα 600 χιλ. ομοιογενούς χάλυβα. Συνεπώς καταστρέφει κάθε άρμα δεύτερης γενιάς.

Ένοπλες δυνάμεις

Το όπλο διατηρεί επίσης περιορισμένη δυνατότητα χρήσης εναντίον ελικοπτέρων και γενικά μικρής ταχύτητας και χαμηλού ύψους στόχων. Το μέγιστο ύψος που μπορεί να βληθεί αιωρούμενος στόχος είναι 380 μέτρα με μέγιστη ακτίνα δράσης τα 1.800 μέτρα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Ε.Σ. προμηθεύτηκε νυκτερινές διόπτρες τύπου ΜΙRΑ, που επιτρέπουν την πλήρη επιχειρησιακή εκμετάλλευση των εκτοξευτών καθ’ όλο το 24ωρο.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έγινε προμήθεια βλημάτων νέας γενιάς τύπου ΜΙLΑΝ 2, που με ελαφρά μεγαλύτερο διαμέτρημα εκρηκτικής κεφαλής (115 χιλ. αντί των 103 χιλ. του ΜΙLΑΝ 1) και μεγαλύτερο συνολικό βάρος εκρηκτικής ύλης (1,8 κιλά αντί των 1,2 της προηγούμενης έκδοσης) επιτυγχάνει διάτρηση 880 χιλ. ομοιογενούς χάλυβα.