Ένοπλες Δυνάμεις – M1117: Οι ΗΠΑ τα στέλνουν «γυμνά» στην Ελλάδα


Λευτέρης Παυλίδης

Ένοπλες Δυνάμεις – M1117: Οι ΗΠΑ τα στέλνουν «γυμνά» στην Ελλάδα


«Η Ελλάδα μπορεί να λάβει εκατοντάδες μεταχειρισμένα θωρακισμένα οχήματα ασφαλείας (ASV) από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια αρκετά μειωμένη τιμή», τονίζει χαρακτηριστικά το αμερικανικό περιοδικό διεθνών υποθέσεων National Interest.

Ένοπλες Δυνάμεις: Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση 1.200 Guardian M1117, που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως από την στρατιωτική αστυνομία του στρατού των Αμερικανών, φέτος το καλοκαίρι για 83.700 $ ανά μονάδα. Το όχημα αρχικά κόστισε 800.000 $ για την παραγωγή, σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: F-16: Φεύγει το πρώτο ελληνικό μαχητικό για τις ΗΠΑ – Θα γυρίσει Viper

Η Ελλάδα θα πρέπει να προμηθεύσει τα Guardian M1117 με τα όπλα της, καθώς τα όπλα που είχαν τοποθετηθεί από τους Αμερικάνους έχουν αφαιρεθεί από τα οχήματα!

Το M1117 είναι ένα όχημα που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και βασίζεται στις σειρές V-100 και V-150 Commando των τεθωρακισμένων αυτοκινήτων.

Σε ότι αφορά τον οπλισμό του φέρει ένα εκτοξευτήρα χειροβομβίδων Mk 19 και πολυβόλο M2HB Browning , τοποθετημένο σε πυργίσκο παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται στο Οπλισμένο Assault Vehicle της US Marine Corps καθώς κι ένα πολυβόλο M240H τοποθετημένο έξω από την καταπακτή του πολυβολητή.

Διαθέτει λάστιχα «run flat» και ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών καθώς και θραύσματα οβίδων πυροβολικού 155 mm που εκρήγνυνται 15 μέτρα επάνω από το όχημα.

Πηγή: pentapostagma.gr

Ένοπλες Δυνάμεις: Ετοιμάζονται για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Ένοπλες Δυνάμεις: Στην ελληνική στρατιωτική ηγεσία γνωρίζουν πως τελειώνει ο χρόνος της Άγκυρας για να επιτύχει το θερμό επεισόδιο που αναζητά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου ανάγκασε την Τουρκία να βάλει το… καπέλο του «καλού παιδιού» όμως στο ελληνικό επιτελείο γνωρίζουν πως η Άγκυρα συνεχίζει να επιθυμεί θερμό επεισόδιο για να γκριζάρει τις ελληνικές περιοχές που αμφισβητεί και να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με δικιά της ατζέντα.

Ελληνοτουρκικά: Πλοίο του λιμενικού πήρε στο κυνήγι τουρκική ακταιωρό στη Λέσβο

Η Ευρώπη, σε μία ακόμα Σύνοδο Κορυφής, δεν δείχνει έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, φοβούμενη την εύθραστη οικονομία της.

Οι κυρώσεις δεν θα συναιτίσουν την Τουρκία αλλά θα την διαλύσουν και η Ε.Ε. δεν θέλει κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση.

Η Ρωσία έχει επωφεληθεί της απομάκρυνσης της Άγκυρας από την Δύση και το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί να στείλει πιο βαθιά στην… φιλόξενη αγκαλιά των Ρώσων ένα από τα βασικά μέλη του στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΡΗΣτος: Ξανά στην κορυφή! Και εκεί θα μείνει!

Η Ελλάδα ξεχνάει τα… όνειρα για πωλήσεις στην Premier League!


Sportime Extras