Επιστολή πρόθεσης προμήθειας για μεταχειρισμένα και καινούρια F-35 έστειλε το ΥΠΕΘΑ

Την 6η Νοεμβρίου 2020 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέστειλε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ επίσημη επιστολή έκφρασης ενδιαφέροντος για προμήθεια καινούριων και μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-35.

Την 6η Νοεμβρίου 2020 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέστειλε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ επίσημη επιστολή έκφρασης ενδιαφέροντος για προμήθεια καινούριων και μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-35.

Πρόκειται για επικαιροποίηση του αιτήματος του πρώην ΥΕΘΑ Π.Καμμένου για 18 έως 24 μαχητικά δηλαδή για την απόκτηση μιας μοίρας.

Θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο με την αγορά των γαλλικών Rafale. Δηλαδή μια μείξη καινούριων και μεταχειρισμένων αεροσκαφών.

Επειδή δεν επαρκούν τα κονδύλια FMS και για τις φρεγάτες και για τα μαχητικά η Ελλάδα θα πρέπει να διαλέξει ποια θα πάρει από τα δύο οπλικά συστήματα και βέβαια όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να πάρει τα F-35 ειδικά στο δίλημμα που προκύπτει με τις αμερικανικές  με τις Multi-Mission Surface Combatant (MMSC)

Γιατί μαζί με τα 18 Rafale θα δημιουργήσουν μια πολύ ισχυρή δύναμη η οποία θα μπορούσε να κονιορτοποιήσει τον τουρκικό Στόλο. Αντίθετα, οι Γάλλοι με τις Belh@rra δεν έχουν κάποιο πρόβλημα στην χρηματοδότησή τους γιατί οι Γάλλοι έχουν δικό τους χρηματοδοτικό πακέτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Η Ελλάδα έστειλε δυο ισραηλινά drones Ηeron στην Σκύρο – Τρέμει τους Ισραηλινούς

Το καλοκαίρι του 2020 η ΠΑ είχε λάβει από τις ΗΠΑ τη λεγόμενη P&A (Price and Availability) ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 2,62 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η P&A περιλαμβάνει και την επιμέρους σύμβαση τεχνικής υποστήριξης ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν περιλαμβάνεται η απόκτηση των όπλων που θα ζητήσει η ΠΑ. Περιλαμβάνει μόνο την προμήθεια μαχητικών και την αρχική εκπαίδευση όπως και τις υποδομές και την τεχνική υποστήριξη.

Δηλαδή ουσιαστικά μιλάμε μόνο για την πλατφόρμα. Στο ΓΕΑ επιθυμούν την απόκτηση του F-35 επειδή η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει τους S-400 δίχως την απόκτηση νέου αεροσκάφους 5ης γενιάς που όμως δημιουργούν συνθήκες Anti Access/Area Denial (A2/AD).

Μπορεί επίσης να προχωρήσει στην προμήθεια ενός μη δυτικού αεροσκάφους 5ης γενιάς σε συνδυασμό με την απόκτηση των S-400.

Υπάρχει ρωσική πρόταση για την απόκτηση του Su-57, ενώ η Τουρκία θα προχωρήσει το δικό της πρόγραμμα του T-FX για την εγχώρια κατασκευή ενός τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς.

Απενεργοποιεί τους S-400 και οι ΗΠΑ προχωρούν για γεωπολιτικούς λόγους στην επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 και αυτό θα είναι το δυσμενέστερο σενάριο διότι πλέον οι ΗΠΑ θα στηρίζουν την Τουρκία σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με την Ελλάδα.

Πηγή: Defencenet.gr