ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Έβρος: Νέο παρατηρητήριο 15 χιλιομέτρων στα σύνορα!

Ένα νέο παρατηρητήριο με βεληνεκές 15 χιλιομέτρων και με 11 νέες κάμερες θα εγκατασταθεί στα σύνορα της χώρας μας στον Έβρο.
Έβρος: Νέο παρατηρητήριο 15 χιλιομέτρων στα σύνορα!

Έβρος: Ένα νέο παρατηρητήριο με βεληνεκές 15 χιλιομέτρων και με 11 νέες κάμερες θα εγκατασταθεί στα σύνορα της χώρας μας στον Έβρο.

Έβρος: Μετά τις ασταμάτητες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας στα Ελληνοτουρκικά και με σκόπο την θωράκιση των συνόρων μας θα εγκατασταθούν 11 νέες κάμερες σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων.

Συνολικά, σε μια απόσταση που χωρίζει το Σοφικό Ορεστιάδας από το δέλτα του ποταμού, στην Αλεξανδρούπολη, πρόκειται να λειτουργήσουν 11 νέες κάμερες και ραντάρ μεγάλης εμβέλειας.

Η υλοποίηση του έργου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ένα χρόνο μετά τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή, με τα κύματα μεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα «ωθούμενα» από τις τουρκικές αρχές. Είναι προϋπολογισμού 14,9 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ε.Ε. και συγκεκριμένα του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DG Home), ενώ υλοποιείται από τον ΟΤΕ σε συνεργασία με εταιρεία πληροφορικής και ασφάλειας που έχει την έδρα της στα βόρεια προάστια της Αττικής. Οι κάμερες θα εγκατασταθούν σε μεταλλικούς στύλους κατά μήκος των συνόρων. Σε καθέναν από αυτούς, εκτός της κάμερας, θα λειτουργεί και συσκευή ραντάρ, που θα καταγράφει κινήσεις στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Η εικόνα από τις κάμερες και τα δεδομένα από τα ραντάρ θα μεταφέρονται σε τέσσερα τοπικά επιχειρησιακά κέντρα (ΤΕΚ). Εχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζονται, το ένα στη Σχολή Αστυφυλάκων στο Διδυμότειχο και τα άλλα τρία στις εγκαταστάσεις τμημάτων συνοριακής φύλαξης στο Σουφλί, στο Τυχερό και στις Φέρες.

Ακόμα δύο, όχι τοπικά αλλά περιφερειακά κέντρα, θα λειτουργήσουν στην Ορεστιάδα και στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης.
Η πρώτη προκήρυξη του έργου για τη δημιουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος έγινε τον Δεκέμβριο του 2016. Είχαν προηγηθεί προπαρασκευαστικές επαφές και συζητήσεις τής τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τότε επίτροπο Μετανάστευσης της Ε.Ε. Αξιωματούχος που μετείχε στις διαβουλεύσεις εκείνης της περιόδου περιέγραψε στην «Κ» ότι η Επιτροπή δέχθηκε να χρηματοδοτήσει το έργο αφενός χάρη στη βοήθεια του κ. Αβραμόπουλου και αφετέρου κυρίως εξαιτίας της ανησυχίας των Ευρωπαίων για το ενδεχόμενο να έρθουν αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα μεταναστευτικών ροών, παρόμοιο με εκείνο που είχε προηγηθεί το 2015.

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού αναφέρεται ότι με τη δημιουργία του συστήματος επιτήρησης «θα υπάρχει real time ενημέρωση για τις συνθήκες σε όλο το μήκος των ποτάμιων συνόρων της χώρας με την Τουρκία». Η συνέχεια, ωστόσο, έως την έναρξη υλοποίησης του έργου, μόνο εύκολη δεν ήταν. Αρχικά ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί για τον Δεκέμβριο του 2016 μετατέθηκε για τον Μάρτιο του 2017 και όταν τελικά έγινε, κηρύχθηκε άγονος. Ακολούθησε τουλάχιστον ένας ακόμα, που όμως είχε την ίδια τύχη, και στις αρχές του 2019, υπό την πίεση πλέον η Ελλάδα να χάσει το κονδύλι των 15 εκατ. ευρώ, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επικαλούμενη λόγους εθνικού συμφέροντος, υποχρέωσε τις εταιρείες να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να βρουν λύση.

Τελικά η σύμβαση υπεγράφη στις 22 Νοεμβρίου 2019 και προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου το ανώτερο εντός 18 μηνών, ήτοι στα τέλη Μαΐου. Στέλεχος της Αστυνομίας δήλωσε στην «Κ» ότι ο τεχνικός εξοπλισμός που απαιτείται για τη λειτουργία των συνολικά έξι τοπικών και περιφερειακών κέντρων έχει ήδη παραδοθεί στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για τη θεμελίωση των τεσσάρων από τους συνολικά 11 μεταλλικούς στύλους, στους οποίους θα εγκατασταθούν οι κάμερες και τα ραντάρ. Μάλιστα, τον Ιούλιο στους αναδόχους του έργου καταβλήθηκε το 40% της αξίας της σύμβασης.

Στο παράρτημα των τεχνικών προδιαγραφών του έργου αναφέρεται ότι η εμβέλεια των καμερών και των ραντάρ θα ποικίλλει και θα κυμαίνεται από τα 3,5 μέχρι τα 15 χιλιόμετρα.

Ακόμα 25 κάμερες λειτουργούν ήδη εδώ και αρκετά χρόνια κατά μήκος των χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας, στο τμήμα από τις Καστανιές έως τη Νέα Βύσσα. Βρίσκονται εγκατεστημένες κατά μήκος του υφιστάμενου φράχτη και μεταφέρουν εικόνα στο αρχηγείο της Αστυνομίας στη λεωφόρο Κατεχάκη και στο επιχειρησιακό κέντρο της Νέας Βύσσας. Πρόκειται πάντως για κάμερες χαμηλής εμβέλειας, αρκετές από τις οποίες αντιμετωπίζουν, λόγω παλαιότητας, τεχνικά προβλήματα.

Αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, που ερωτήθηκε σχετικά, αποσαφήνισε ότι στο νέο, αυτοματοποιημένο σύστημα επιτήρησης θα «κουμπώσουν» και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη – drones, που ήδη χρησιμοποιούν στον Εβρο για την επιτήρηση των συνόρων όχι μόνο η Αστυνομία, αλλά και οι Ενοπλες Δυνάμεις και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Χρήστος Μαγγίνας

Ο Χρήστος Μαγγίνας γεννήθηκε στις 16/08/1996 στην Αλεξανδρούπολη και είναι απόφοιτος ΑΕΙ. Από μικρή ηλικία είχε το πάθος της ενασχόλησης με την αθλητική δημοσιογραφία. Από τον Ιανουάριο του 2021 ανήκει στην ομάδα του Sportime.gr.