menu

F-35: Δεν ξαναμπαίνουν στο πρόγραμμα οι Τούρκοι όσο κυβερνάει ο Ερντογάν


Διονύσης Αντωνέλλος

F-35: Δεν ξαναμπαίνουν στο πρόγραμμα οι Τούρκοι όσο κυβερνάει ο Ερντογάν


F-35: Δεν ξαναμπαίνουν στο πρόγραμμα οι Τούρκοι όσο κυβερνάει ο Ερντογάν είναι η απόφαση των ΗΠΑ για το πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα… φεγγάρι που «ξοδεύει». Εχει ληφθεί η απόφαση να εξοπλιστεί και όλη η αγορά το ξέρει.

Οι Αμερικανοί θέλουν να μας έχουν… ζεστούς για να πάρουμε τα F-35, όμως υπάρχει και ένας άλλος λόγος που οι ΗΠΑ «παίζουν» το χαρτί της Αθήνας. Προχωράει καλά η συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Η Ανατολική Μεσόγειος και η Ανατολική Ευρώπη είναι στο στόχαστρο των ΗΠΑ και η Ελλάδα εξυπηρετεί στην παρούσα φάση τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η βάση των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη δεν… στοχεύει στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά την Ανατολικη Ευρώπη (Μαύρη Θάλασσα και Ουκρανία).

Οι βάσεις των Αμερικανών στην Βόρεια Ελλάδα και τον Έβρο θα είναι το logistic των ΗΠΑ για την Ανατολική Ευρώπη.

Αυτή την απόφαση πήραν οι ΗΠΑ και αυτή την απόφαση θα υποστηρίξουν. Ο αλλοπρόσαλλος Ερντογάν δεν δίνει ασφάλεια στην Ουάσιγκτον. Ετσι ο πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή είναι η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα και η Γερμανία κλείνει το μάτι στην Ελλάδα στην διένεξή της με την Τουρκία αφού ξεκάθαρα δεν θέλει να είναι με τους χαμένους και να έχει απέναντι τους Αμερικανούς.

O υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ, κάλεσε την Παρασκευή την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Οπως τόνισε «η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό της, όταν η Τουρκία απειλεί την ακεραιότητά της και της Κύπρου».

Τι όμως κρύβεται πίσω από αυτή την αλλαγή στάσης της Γερμανίας.

Στη Σύνοδο 25ης Μαρτίου θα πέσουν στο τραπέζι οι κυρώσεις σε περίπτωση που παρεκτραπεί η Τουρκία. Θα υπάρξει δηλαδή «Οδικός Αξονας» κυρώσεων κατά της Αγκυρας, γνωστός από πριν. Εκανες αυτό; Θα συμβεί αυτό. Ετσι απλά.

Η Γερμανία βλέπει ότι η Τουρκία βαδίζει λάθος. Οι Γερμανοί καταβαίνουν ότι ξεφεύγει το «παιχνίδι» για την Τουρκία. Για το λόγο αυτό θέλουν να μετριάσουν τις αντιδράσεις και να μην βρεθούν για άλλη μία φορά με το στρατόπεδο των χαμένων.

Την ίδια ώρα αναμένονται εξελιξεις αναφορικά με το πρόστιμο με 20 δισ. πρόστιμο από την αμερικανική δικαιοσύνη για την τουρκικη τράπεζα Halkbank.

Οι γερμανικές επενδύσεις είναι πολλές στην Τουρκία και αυτό που φοβάται το Βερολίνο είναι μια εξέλιξη ντόμινο στην οικονομία που θα επηρεάσει και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Επίσης οι Γερμανοί καταλαβαίνουν πως στην παρούσα φάση χρειάζεται μία… διπλωματική ενίσχυση της Ελλάδας, με φόντο και την διάθεση για πώληση γερμανικών φρεγατών στην Αθήνα.

Στην Λιβύη επαναλήφθηκε το σκηνικό με άρνηση της Τουρκίας σε έλεγχο φορτίου σε τουρκικό πλοίο. Οι Γερμανοί «έφαγαν» στοπ από την Αγκυρα στον έλεγχο για όπλα σε τουρκικό πλοίο, έτσι διαπιστώνουν πως η Τουρκία δεν… ακούει.

Οι Γερμανοί είχαν συμβουλέψει τον Τούρκο πρόεδρο να διατηρήσει την ψυχραιμία του έως την 25η Μαρτίου και την Σύνοδο Κορυφής, για να μπορεί το Βερολίνο να πιέσει υπέρ της Τουρκίας, όμως οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Αγκυρας έδειξαν στους Γερμανούς πως η στήριξη στην παρούσα φάση της Τουρκίας απλά θα βάλει το Βερολίνο στο στρατόπεδο των ηττημένων.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Η Γερμανία κλείνει το μάτι στην Ελλάδα – Δεν θέλει να είναι με τους χαμένους

Φρεγάτες: Οι Αμερικανοί επανήλθαν με πρόταση που χαρακτηρίζεται απίστευτη

F-35: Δεν ξαναμπαίνουν στο πρόγραμμα οι Τούρκοι όσο κυβερνάει ο Ερντογάν

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news

Sportime Extras