ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Φρεγάτες: Έρχονται την Παρασκευή και οι Ολλανδοί με σούπερ πρόταση και πλοία ενδιάμεσης λύσης

Φρεγάτες: Έρχονται την Παρασκευή και οι Ολλανδοί με πολύ καλή πρόταση - Έμειναν έπληκτοι στο Π.Ν. με την σοβαρότητα των Ολλανδών.
Φρεγάτες: Έρχονται την Παρασκευή και οι Ολλανδοί με πολύ καλή πρόταση - Έμειναν έπληκτοι στο Π.Ν. με την σοβαρότητα των Ολλανδών.

Φρεγάτες: Έρχονται την Παρασκευή και οι Ολλανδοί με πολύ καλή πρόταση – Έμειναν έπληκτοι στο Π.Ν. με την σοβαρότητα των Ολλανδών.

Η ολλανδική Damen φέρεται να προσφέρει στο ΠΝ φρεγάτα βασισμένη στην Προσέγγιση Ολοκληρωμένης Γεωμετρικής Τμηματικότητας Πλοίου (SIGMA), το μήκος της οποίας είναι προσαρμόσιμο έως τα 125m.

Οι Ολλανδοί αύξησαν το μέγεθος του πλοίου, το οποίο βάσει των σχεδίων του κυμαίνεται από 107 έως 125 μέτρα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του χρήστη (σ.σ. Ελλάδα), επιτρέποντας την εγκατάσταση επαρκών συστημάτων μάχης.

Η Ελλάδα δεν θα πληρώσει κόστος ανάπτυξης για την διαφορά από τα 107 στα 125 μέτρα, με τους Ολλανδούς να μπαίνουν γερά στο παιχνίδι για τις νέες ελληνικές φρεγάτες.

Σύμφωνα με χρήστες του διαδικτύου, στο site της Damen η πιο μακριά SIGMA είναι 105 μέτρα.

Μετά τους Αμερικανούς και τους Γάλλους και οι Ολλανδοί κατέθεσαν πρόταση για το πρόγραμμα απόκτησης νέων φρεγατών. Πρόκειται για την αγορά μεταχειρισμένων αλλά εκσυγχρονισμένων πλοίων, έναντι τιμήματος 250 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση αφορά σε δύο προσφάτως εκσυγχρονισμένες φρεγάτες πολλαπλών αποστολών κλάσης Karel Doorman (M), δηλαδή τα νεότερα «αδέλφια» των ελληνικών φρεγατών S.

Τα δύο πλοία που οι Ολλανδοί προσφέρουν στην Ελλάδα είναι τα HNLMS Van Speijk (F828) και HNLMS Van Amstel (F831) τα οποία παραδόθηκαν στο Ολλανδικό Ναυτικό το Σεπτέμβριο του 1995 και τον Μάιο του 1993 αντίστοιχα.

Ο εξοπλισμός τους πλοίου περιλαμβάνει:

• Το ραντάρ έρευνας LW-08 Thales Nederland,
• Το ραντάρ SMART-S 3D της Thales Nederland τοποθετημένου επί ολοκληρωμένου ιστού,
• Το ραντάρ παρακολούθησης εντοπισμού και εγκλωβισμού στόχων επιφανείαςτεχνολογίας AESA SeaWatcher 100,
• Το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα περιμετρικής επιτήρησης Gatekeeper της Thales,
• Το ραντάρ επιφανείας Scout Thales,
• Δύο Συστήματα Ελέγχου Πυρός STIR-18 Thales,
• Το ραντάρ ναυτιλίας Decca 1609/9,
• Το ενεργό σόναρ τρόπιδας PHS-36
• Το σύστημα R-ESM Vigile APX της Thales
• Εκτοξευτή αντιμέτρων Mark 36 SRBOC
• Σύστημα Διαχείρισης Μάχης DAISY VII
• Πολυστατικό χαμηλής συχνότητας ενεργό/παθητικό σόναρ της Ultra Electronics Canada
Ο οπλισμός του πλοίου περιλαμβάνει:
• Το κύριο πυροβόλο OTO Melara 76 χλστ/62,
• 16 κυψέλες κάθετης εκτόξευσης τύπου Mark 48 VLS για 16 αντιαεροπορικούς πυραύλους Sea Sparrow,
• 8 αντιπλοικοί πύραυλοι RGM-84 Harpoon,
• Ένα σύστημα εγγύς αντιπυραυλικής άμυνας Goalkeeper CIWS,
• 4 τορπιλοσωλήνες τύπου Mk 32 των 324 χλστ για 4 τορπίλες Mark 46 και
• Ελικοδρόμιο και υπόστεγο φιλοξενίας ελικοπτέρου 10 τόνων.

Τα πλοία είναι άμεσα αξιοποιήσιμα αφού το ΠΝ έχει τεράστια εμπειρία από την 40χρονη αξιοποίηση των Ολλανδικών φρεγατών S, με πολλά από τα συστήματα των πλοίων κλάσης Karel Doorman να είναι γνωστά στο ΠΝ, σημειώνει το national-pride.org.

Να θυμίσουμε πως η Ολλανδία έχει βγάλει προς πώληση της φρεγάτες Μ (σ.σ. Χιλή, Βέλγιο, Πορτογαλία) με τις δύο φρεγάτες αυτού του τύπου να σχεδιάζεται να υπηρετούν στο ολλανδικό ναυτικό έως το 2023.

Οι ολλανδικές Sigma μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα με τα ραντάρ τούς τους τουρκικούς πυραύλους ATMACA.

Aυτό προκύπτει από την εκτίμηση ραδιοδιατομής (RCS) του τουρκικού πυραύλου επιφανείας-επιφανείας ATMACA, στην μελέτη των Παναγιώτη Τοζόπουλο και Κωνσταντίνου Χ. Ζηκίδη, από το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και το Τμήμα Αεροπορικών Επιστημών της Σχολής Ικάρων, αντίστοιχα.

To ραντάρ LW08 αφορά στις ολλανδικές φρεγάτες, το Sea Fire στις γαλλικές, το DA08 στις γερμανικές MEKO, το TRS-4D στις αμερικανικές και το MW08 επίσης στις ΜΕΚΟ.

Ο ATMACA είναι ένας πύραυλος επιφανείας-επιφανείας, παντός καιρού, εναντίων πλοίων, ο οποίος μπορεί να εκτοξευθεί από φρεγάτες και κορβέτες. Κατασκευάζεται από την τούρκικη εταιρία Roketsan, έχει μήκος 4,8 – 5,2 μέτρων, διάμετρο 0,35 μέτρα, εκπέτασμα 1,4 μέτρα, χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό διαφορετικών συστημάτων καθοδήγησης και έχει ταχύτητα 0,85 Mach.

Πάντως στο Πολεμικό Ναυτικό έχουν μείνει έκπληκτοι με τον επαγγελματισμό των Ολλανδών (σ.σ. καθώς και των Βρετανών) για τα στελέχη των οποίων λένε τα καλύτερα.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: Ήρθε και η πρόταση για τις ιταλικές Fremm και πλοία ενδιάμεσης λύσης τις Maestrale

Τουρκία: Σκάνδαλο Δένδια σε μια φιλική συνάντηση – Τα έχασαν οι Τούρκοι

Φρεγάτες: Έρχονται την Παρασκευή και οι Ολλανδοί με πολύ καλή πρόταση

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.

ΣΧΟΛΙΑ