ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Φρεγάτες: Και όμως υπάρχει σενάριο για μόνο πλοία ενδιάμεσης λύσης

Και όμως υπάρχει σενάριο (σ.σ. ακραίο αλλά υπάρχει) η Αθήνα να προχωρήσει στην παρούσα φάση με για μόνο πλοία ενδιάμεσης λύσης.
Φρεγάτες: Και όμως υπάρχει σενάριο για μόνο πλοία ενδιάμεσης λύσης

Φρεγάτες: Και όμως υπάρχει σενάριο (σ.σ. ακραίο αλλά υπάρχει) η Αθήνα να προχωρήσει στην παρούσα φάση με μόνο πλοία ενδιάμεσης λύσης για το Πολεμικό Ναυτικό και να επιλέξει την πιο συμφέρουσα πρόταση για την αγορά τεσσάρων νέων φρεγατών αργότερα.

Μπορεί αυτό το σενάριο να μοιάζει ακραίο, από την στιγμή όμως που τα πλοία ενδιάμεσης λύσης, με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, έχουν «ξεχωρίσει» από την πρόταση αγοράς των νέων φρεγατών, τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται.

Οι Έλληνες ναύαρχοι δεν έχουν «τρελαθεί» με καμία από τις προτάσεις που έχουν στα χέρια τους για τις νέες φρεγάτες, αφού η κάθε μία από αυτές έχει τα υπέρ και τα κατά της.

Η γαλλική πρόταση είχε πάρει κάποιο… κεφάλι ιδιαίτερα λόγω των SCALP Naval που δίνουν οι Γάλλοι, όμως τα πλοία ενδιάμεσης λύσης που δίνουν είναι τουλάχιστον «δευτεράτζα».

Μπορεί επίσης η ολλανδικη, η βρετανική και η ισπανική πρόταση να έχουν ξεχωρίσει όμως η κάθε μία από αυτές έχει τα μειονεκτήματά της (σ.σ. εκτός απο τα πολλά πλεονεκτήματα που έχουν).

Ένα βασικό μειονέκτημα είναι πως δεν έχουν τις δυνατότητες άμυνας περιοχής των γαλλικών, αφού οι Αμερικανοί δεν έχουν απελευθερώσει τους SM2.

Το γεγονός ότι οι Ολλανδοί μπορούν να βάλουν SM2 είναι σίγουρα μία πολύ καλή εξέλιξη δεν διασφαλίζει όμως το ΟΚ των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ το… σκέφτονται να δώσουν SM2 στην Ελλάδα για τον απλούστατο λόγο ότι θα πρέπει μετά να δώσουν και στην Τουρκία. Και αυτό, δεν το θέλουν στην παρούσα φάση. Έτσι η απαραίτητη ισορροπία βάζει την Ελλάδα στο περίμενε.

Την ίδια ώρα η επίσης πολύ καλή γερμανική πρόταση έχει μείνει επιδεικτικά στην… άκρη τόσο από το Βερολίνο όσο και από την Αθήνα.

Καλά πλοία έχουν οι Γερμανοί αλλά οι ισορροπίες στην Ευρώπη και πέραν του Ατλαντικού κάνουν τις κινήσεις των Γερμανών δύσκολες.

Στην Ευρώπη η πίτα έχει χωριστεί μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, από την στιγμή που έφυγε από την Ε.Ε. η Μεγάλη Βρετανία.

Η Γαλλία έχει πάρει την αεροπορική βιομηχανία και η Γερμανία τα άρματα (σ.σ. στο Eurofighter απέτυχαν). Στο κομμάτι των πλοίων Γερμανοί και Γάλλοι δεν θέλουν να συγκρουστούν επίσημα. Έτσι Γαλλοι και Γερμανοί δεν θα κονταροχτυπηθούν επίσημα πάντα για τα νέα πλοία του ελληνικού Στόλου (σ.σ. πριν από λίγες μέρες έκαναν δειλά δειλά την εμφάνισή τους στην Αθήνα).

Τις αμερικανικές φρεγάτες τις βγάζουμε εκτός συζήτησης, γιατί προκύπτει πως είναι μία επιλογή που έτσι όπως έχει εξελιχθεί μόνο με πολιτικά κριτήρια θα μπορούσε να πάρει κεφάλι ή με εκπλήξεις από τις ΗΠΑ σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα τύπου F-35.

Όλα αυτά σκέφτονται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος «ανακινούν το ακραίο σενάριο της προμήθειας τώρα μόνο των πλοίων ενδιάμεσης λύσης», έως ότου μπορέσουν να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή για τις νέες φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι ολλανδικές Μ αλλά και οι βρετανικές Type 23 παίζουν γερά για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης, με τους Ολλανδούς να έχουν προβάδισμα.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: ΣΟΚ στους Έλληνες από την βάση drone στην Κύπρο – Το φοβόταν

Τούρκοι: Εκπληκτικό τι λένε οι Αμερικανοί αν πολεμήσουν η Τουρκία και η Ελλάδα

Φρεγάτες: Και όμως υπάρχει σενάριο για μόνο πλοία ενδιάμεσης λύσης

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Φρεγάτες: Και όμως υπάρχει σενάριο για μόνο πλοία ενδιάμεσης λύσης», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.