ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Φρεγάτες: Μην ξεγράφετε τις γερμανικές MEKO 200HN – Νέα γερμανική πρόταση

Φρεγάτες: Αντί την αγορά τεσσάρων γαλλικών Belharra ή των αμερικανικών φρεγατών η κυβέρνηση δεν έχει ξεγράψει τις γερμανικές MEKO A 200A
Φρεγάτες: Μην ξεγράφετε τις γερμανικές MEKO 200HN – Νέα γερμανική πρόταση

Φρεγάτες: Μην ξεγράφετε τις γερμανικές MEKO 200HN – Αντί την αγορά τεσσάρων γαλλικών FDI (Fregate de Defense et Intervention) ή αλλιώς Belharra ή των αμερικανικών φρεγατών η κυβέρνηση δεν έχει ξεγράψει την προοπτική αγοράς τεσσάρων γερμανικών MEKO Α 200 (σ.σ. παίζει γερά και η αγγλική και η ολλανδική πρόταση).

Τέσσερις γερμανικές φρεγάτες MEKO 200HN, που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1990, υπηρετούν στον ελληνικό στόλο με τις τρεις εξ αυτών να έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Έτσι, η παραγγελία τεσσάρων ακόμη πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία φαίνεται λογική καθώς αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επενδύσει στην ανάπτυξη της εθνικής βιομηχανίας.

Oι γερμανικές MEKO Α 200 έχουν πολλές παραλλαγές, μία εξ αυτών είναι αυτή με συνδυασμό Αegis και βλήματα SM 2, που είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές που θέλει η Ελλάδα.

Mία ακόμα σημαντική παράμετρος που ευνοεί την επιλογή των γερμανικών φρεγατών A 200 είναι πως η συγκεκριμένα η αγορά, περιμένει η Αθήνα, να λειτουργήσει ως αντισταθμιστικό στη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας.

H προοπτική αγοράς από την Ελλάδα 20 F-35 αξίας 1,3 δισ. ευρώ (σ.σ. χωρίς τα όπλα τους) αλλάζει σημαντικά τις ισορροπίες και τα βάρη στο εξοπλιστικό πρόγραμμα που σχεδιάζουν στο ΓΕΕΘΑ.

Σε πολλούς στις Βρυξέλλες κακοφαίνεται η επένδυση ενός τόσο μεγάλου ποσού εκτός Ευρώπης και ειδικά Γερμανίας, με την κατανομή των κονδυλίων της Ευρώπης να φεύγουν σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Έτσι ένα πιθανό σενάριο είναι να ικανοποιηθεί η Γερμανία με την αγορά των τεσσάρων MEKO Α 200 και οι ΗΠΑ να πάρουν τον εκσυγχρονισμό των MEKO 200 ΗΝ και συμμετοχή στο πρόγραμμα FFG/X.

Μετά τους Αμερικανούς και τους Γάλλους και οι Ολλανδοί κατέθεσαν πρόταση για το πρόγραμμα απόκτησης νέων φρεγατών. Πρόκειται για την αγορά μεταχειρισμένων αλλά εκσυγχρονισμένων πλοίων, έναντι τιμήματος 250 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση αφορά σε δύο προσφάτως εκσυγχρονισμένες φρεγάτες πολλαπλών αποστολών κλάσης Karel Doorman (M), δηλαδή τα νεότερα «αδέλφια» των ελληνικών φρεγατών S.

Τα δύο πλοία που οι Ολλανδοί προσφέρουν στην Ελλάδα είναι τα HNLMS Van Speijk (F828) και HNLMS Van Amstel (F831) τα οποία παραδόθηκαν στο Ολλανδικό Ναυτικό το Σεπτέμβριο του 1995 και τον Μάιο του 1993 αντίστοιχα.

Την εβδομάδα που έρχεται θα ξεκαθαρίσουν περισσότερο τα πράγματα, αφού οι Γερμανοί θα φέρουν νέα πρόταση (σ.σ. μαζί με τους Ισπανούς), αναφορικα με τις τέσσερις φρεγάτες που θέλει η Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Το άκρως απόρρητο σχέδιο για την αντιμετώπιση των τουρκικών S-400

Ένοπλες Δυνάμεις: Η Ελλάδα με Spike NLOS στα Apache κλείδωσε τον Έβρο

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.

ΣΧΟΛΙΑ