Φρεγατες: Ολα στον αέρα για τον αριθμό των κορβετών και τα όπλα τους

Ο αριθμός των κορβετών θα καθορίσει και τα όπλα τους.

Φρεγατες: Ολα στον αέρα για τον αριθμό των κορβετών και τα όπλα τους – Αυξάνεται ο αριθμός των Gowind, όμως την ίδια ώρα μειώνονται τα όπλα που θα φέρουν οι νέες γαλλικες κορβέτες – μικρές φρεγάτες;

Αρχικά στη συμφωνία των Belharra γινόταν λόγος για 3+1 Gowind.

Λίγο καιρό μετά ο αριθμός των πλοίων έχει φτάσει στα πέντε.

Ο μεγαλύτερος αριθμός πλοίων (σ.σ. τα οποία έχει ανάγκη το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό) έχει διπλή ανάγνωση.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό αφού το μπάτζετ για τις νέες κορβέτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σταθερό;

Προφανώς και οι Γάλλοι δεν έγιναν πιο φθηνοί από την μία μέρα στην άλλοι.

Οι ναύαρχοι ήταν ξεκάθαροι.

Αφήστε μας να μελετήσουμε τα πλοία και θα σας πούμε.

Οι Gowind μπήκαν στο τραπέζι μόλις μία εβδομάδα πριν συμφωνήσουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Μανουέλ Μακρόν για τις νέες φρεγάτες του ελληνικού Στόλου.

Η συμφωνία των Belharra προχώρησε όμως οι Έλληνες ναύαρχοι ζήτησαν τον απαραίτητο χρόνο για να μελετήσουν τις δυνατότητες των Gowind.

Η αξιολόγηση ενός πλοίου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ειδικά από την στιγμή που εμφανίστηκαν και οι Ολλανδοί με τις Sigma 10514 αλλά και οι Αμερικανοί, ξανά με τις MMSC.

Τώρα, εκτός από τον επιπλέον χρόνο οι Έλληνες ναύαρχοι ζητούν να μάθουν και το ποσό που έχουν στην διάθεσή τους για το κάθε πλοίο.

Το διαθέσιμο ποσό θα παίξει σημαντικό ρόλο στον οπλισμό των πλοίων.

Αυξάνοντας τον αριθμό των πλοίων, πιθανώς να προκρίνεται η λύση των περισσοτέρων πλωρών έναντι του εξοπλισμού των πλοίων.

Τι θα γίνει στο τέλος θα χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμα.

Σε μερικές εβδομάδες θα είναι γνωστή η απόφαση του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο δεδομένα θα κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή, όπως γίνεται πάντα.

Να σημειωθεί, επειδή γράφονται διάφορα, πώς αναφορικά με τον οπλισμό των πλοίων η λογική λέει πως αν πάμε στις Gowind στον οπλισμό τους θα περιλαμβάνονται οι γαλλικοί ΜΙCA ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα πάμε στην λογική των Seasparrow (που χρησιμοποιούν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ) στην κατασκευή των οποίων συμμετέχει σε ένα ποσοστό και η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, το ιταλικό χρηματοοικονομικό σάιτ milanofinanza.it, επικαλούμενο Ιταλούς τραπεζίτες (σ.σ. η Fincantieri είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο) γράφει πως η Lockheed Martin αναμένεται να αναβαθμίσει τις ελληνικές φρεγάτες κατηγορίας Meko και να πουλήσει ή και να παραχωρήσει τέσσερις Multi-Mission Surface Combatant (ΜMSC) στο ελληνικό πολεμικό Ναυτικό.

Οι ΜMSC κατασκευάζονται από την Fincantieri.

Τονίζεται επίσης ότι μετά την περίπτωση των αγγλοαμερικανικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, «η γεωπολιτική αναμέτρηση μεταξύ Παρισιού και Ουάσιγκτον, στην οποία εμπλέκεται έμμεσα ο όμιλος της Τεργέστης, δεν έχει τελειώσει».

Διαβάστε επίσης:

Toυρκία: Με κινούμενα σχέδια θέλουν να νικήσουν τα ελληνικά Rafale και Viper;

Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Γεώργιος Καμπάς: Οι Τούρκοι στρατηγοί μου λένε πως δεν θα κερδίσουν

Φρεγατες: Ολα στον αέρα για τον αριθμό των κορβετών και τα όπλα τους