Ομάδες ποδοσφαίρου Εθνική Ομάδα ΑΕΚ ΑΕΛ Απόλλων Σμύρνης Άρης Αστέρας Τρίπολης Ατρόμητος Βόλος Λαμία Ολυμπιακός ΟΦΗ ΠΑΟ Παναιτωλικός ΠΑΟΚ ΠΑΣ Γιάννινα Ιωνικός
menu

Φρεγάτες: Ολλανδικές και Βρετανικές προσφέρουν ομοιογένεια στο Πολεμικό Ναυτικό

Διονύσης Αντωνέλλος
Φρεγάτες: Ολλανδικές και Βρετανικές προσφέρουν ομοιογένεια στο Πολεμικό Ναυτικό

Αν ένα από τα ζητούμενα του ελληνικού Π.Ν. είναι η ομοιογένεια, έχει μία - δύο επιλογές.

Φρεγάτες: Ολλανδικές και Βρετανικές προσφέρουν ομοιογένεια στο Πολεμικό Ναυτικό και τον ελληνικό Στόλο.

Η Ελλάδα εξετάζει το σύνολο των επιλογών της (σ.σ. και καλά κάνει), τόσο στο πεδίο των κύριων προτάσεων, όσο και τις προτάσεις για πλοία ενδιάμεσης λύσης που προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι.

Η αλήθεια είναι πως οι προτάσεις για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης, αν και τα συγκεκριμένα πλοία θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική απόφαση, δεν έχουν πλήρως αναπτυθεί προς την Αθήνα.

Γνωρίζουμε πολύ λιγότερα για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης που δίνουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές απ ό, τι για τις κύριες φρεγάτες, αλλά πιθανώς οι καλύτερες διαθέσιμες επιλογές να είναι είτε οι ολλανδικές Karel Doorman ή οι Type 23 από το βρετανικό Royal Navy.

Τα αναβαθμισμένα Type 23 είναι μία εξαιρετική λύση για πλοίο ενδιάμεσης λύσης.

Να σημειωθεί πως άλλη μία ενδιαφέρουσα πρόταση για πλοίο ενδιάμεσης λύσης είναι αυτή των Αμερικανών για ένα Ticonderoga.

Βέβαια σε αυτή την περίπτωση είναι γεγονός πως θα πρέπει η Ελλάδα να είναι σε… θέση να πληρώσει τον λογαριασμό εκμετάλλευσης ενός τέτοιου πλοίου.

Ένα Ticonderoga θα μπορούσε να καθηλώσει την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, αλλά στο σενάριο αυτό υπάρχει ένα ΜΕΓΑΛΟ «αν». «Αν» δηλαδή οι Αμερικανοί θέλουν να δώσουν ένα τέτοιο πλοίο.

Ένα είναι το εμπόδιο για το συγκεκριμένο σενάριο

Εάν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θέλει έναν ομοιογενή στόλο, φαίνεται ότι οι καλύτερες επιλογές είναι οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας.

Τα Type 23 θα μπορούσαν να αφορούν σε πλοία ενδιάμεσης λύσης και τα SIGMA 11515HN τις νέες φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αφού υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας των δύο πλοίων.

Βέβαια σε αυτό το σενάριο υπάρχει ένα γκρίζο… πεδίο. Δεν ξέρουμε αν οι Βρετανοί είναι πρόθυμοι να δώσουν Type 23 για πλοίο ενδιάμεσης λύσης χωρίς την αγορά του AH140 από την Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: Μία απορία – Γιατί η Ελλάδα δεν ζήτησε προτάσεις και από Ιαπωνία και Νότια Κορέα;

Φρεγάτες: Η μυστήρια πρόταση των Γερμανών – Πώς αλλάζει το παιχνίδι

Φρεγάτες: Και όμως υπάρχει μία λεπτομέρεια σε δύο πλοία που λίγοι αναφέρουν

Φρεγάτες: Ολλανδικές και Βρετανικές προσφέρουν ομοιογένεια στο Πολεμικό Ναυτικό

Δημοφιλη Αρθρα