Ομάδες ποδοσφαίρου Εθνική Ομάδα ΑΕΚ ΑΕΛ Απόλλων Σμύρνης Άρης Αστέρας Τρίπολης Ατρόμητος Βόλος Λαμία Ολυμπιακός ΟΦΗ ΠΑΟ Παναιτωλικός ΠΑΟΚ ΠΑΣ Γιάννινα Ιωνικός
menu

Φρεγάτες: Πολιτική η απόφαση για τις φρεγάτες – Χαμός με τις αξιλογήσεις

Διονύσης Αντωνέλλος
Φρεγάτες: Πολιτική η απόφαση για τις φρεγάτες – Χαμός με τις αξιλογήσεις

Φρεγάτες: Πολιτική η απόφαση για τις φρεγάτες - Πρώτες τις Belharra έχει στη λίστα της αξιολόγης των προτάσεων το Πολεμικό Ναυτικό

Φρεγάτες: Πολιτική η απόφαση για τις φρεγάτες – Πρώτες τις Belharra έχει στη λίστα της αξιολόγης των προτάσεων το Πολεμικό Ναυτικό και τέταρτες τις γερμανικές.

Πρόκειται για τις «Frégate de Défense et d’Intervention» τις οποίες το Π.Ν. αξιολογεί ως την καλύτερη πρόταση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής ενώ η γερμανική πρόταση αξιολογείται ως η… χειρότερη που έχει στα χέρια του.

Η αξιολόγηση των προτάσεων κατατάσει δεύτερες τις αμερικανικές MMSC, τρίτες τις ολλανδικές Sigma 11515 ενώ ακολουθούν οι γερμανικές MEKO A200/300.

Μάλιστα το Π.Ν., όπως σημειώνεται, προσανατολίζεται στην αποστολή LoR για τις δύο πρώτες.

Δηλαδή θα δηλώσει ενδιαφέρον για την γαλλική και την αμερικανική πρόταση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η αξιολόγηση έγινε με βάση τη δυνατότητας Γαλλίας και ΗΠΑ να παρέχουν διακρατές συμφωνίες.

Δηλαδή δεν αξιολογείται μόνο η επιχειρισιακή δυνατότητα των πλοίων αλλά και η διαδικασία απόκτησής τους.

Η αγορά των νέων φρεγατών θα είναι μία πολιτική απόφαση, αυτό πλέον γίνεται ξεκάθαρο.

Βέβαια, επιχειρησιακά ακόμα μπορούν να τα αλλάξουν όλα οι ΗΠΑ αναφορικά με τις τέσσερις νέες φρεγάτες που θέλει να αγοράσει η Ελλάδα, με κρυφό χαρτί των Αμερικανών να παραμένουν τα πλοία ενδιάμεσης λύσης.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έθεσε ξεκάθαρα το θέμα ενδιάμεσης λύσης, δηλαδή των πλοίων που θα δοθούν στην Αθήνα μέχρι να κατασκευαστούν οι νέες ελληνικές φρεγάτες.

Διακαής πόθος είναι τα σούπερ αμερικανικά πλοία Arleigh Burke, τα οποία όμως οι Αμερικανοί ναύαρχοι δεν θέλουν να αποδεσμεύσουν (σ.σ. δύο) από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι Ιταλοί αναμένεται να καταθέσουν πρόταση στην Ελλάδα για τέσσερις φρεγάτες FREMM ενώ προσφέρουν και δύο πλοία ενδιάμεσης λύσης.

Στο Πολεμικό Ναυτικό βλέπουν θετικά την πρόταση, αφού μπορούν να δέσουν το πρόγραμμα με τις αμερικανικές FREMM (FFG-X),ενώ τα πλοία μπορούν να κατασκευαστούν σε αμερικανικών συμφερόντων ναυπηγεία στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Τσεσμέ: Χαρτογράφηση του ανάγλυφου του βυθού για τα τουρκικά υποβρύχια

Ελληνοτουρκικά: Περιζήτητες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά το ξύλο στους Τούρκους

Φρεγάτες: Πολιτική η απόφαση για τις φρεγάτες – Χαμός με τις αξιλογήσεις

Δημοφιλη Αρθρα