ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Καλή τύχη και ο Θεός Μαζί σας»: Η κρίση στα Ίμια τελειώνει με τραγωδία (vid)

Ίμια: «Καλή τύχη και ο Θεός Μαζί σας». Η αρχή του τέλους. Μία ευχή που κατέληξε σε τραγωδία.
«Καλή τύχη και ο Θεός Μαζί σας»: Η κρίση στα Ίμια τελειώνει με τραγωδία (vid)

Ίμια: «Καλή τύχη και ο Θεός Μαζί σας». Η αρχή του τέλους. Μία ευχή που κατέληξε σε τραγωδία.

Ίμια: Υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης.

Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος.

Αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός

Ο επίλογος σε μία κρίση τριών ημερών. Στα Ίμια.

Η ευχή ανήκει στον αρχηγό ΓΕΝ λίγο πριν από την απογείωση του μοιραίου ελικοπτέρου.

Το οποίο έπεσε στα νερά του Αιγαίου, με τους τρεις ήρωες να βρίσκουν τραγικό θάνατο. Το ελικόπτερο έπεσε μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος την ώρα που επέστρεφε στη φρεγάτα «Ναυαρίνο».

Οι τρεις τους αποτελούν τα θύματα μιάς διαμάχης που παραλίγο να καταλήξει σε πόλεμο. Και που βαστάει ακόμη και σήμερα.

Στις 04:30 το ελικόπτερο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σηκώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο», Οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες. Η αποστολή τους είναι να εξακριβώσουν αν Τούρκοι κομάντος αποβιβάστηκαν στη Μικρή Ίμια.

Είκοσι λεπτά αργότερα, το ελληνικό πλήρωμα αναφέρει πως εντόπισε περίπου 10 Τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Η εντολή είναι ρητή: «Να επιστρέψετε». Μόνο που αυτό δε συνέβη ποτέ. Στην τελευταία επικοινωνία το πλήρωμα αναφέρει βλάβη. Και….

Το χρονικό πριν την τραγωδία

Ίμια

25 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του.

26 Δεκεμβρίου 1995: Το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό με τη σειρά του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι αν δεν παρέμβει ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδυνεύσει.

27 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα ανελάμβανε τη διάσωση του πλοίου, υπήρχε θέμα γενικότερα με τις βραχονησίδες.

28 Δεκεμβρίου 1995: Δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκολλούν το τουρκικό φορτηγό και το οδηγούν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Το πρωί της ίδιας μέρας ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος συντρίβεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Με ελληνική βοήθεια, ο Τούρκος πιλότος διασώζεται.

29 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εκμεταλλεύεται την κατάσταση και επιδίδει ρηματική διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.

9 Ιανουαρίου 1996: Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά με καθυστέρηση, απορρίπτοντας τη διακοίνωση.

15 Ιανουαρίου 1996: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, που νοσηλεύεται στο «Ωνάσειο».

19 Ιανουαρίου 1996: Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκλέγει νέο πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη.

26 Ιανουαρίου 1996: Ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός της αμφισβήτησης της ελληνικότητας των Ιμίων, υψώνει την ελληνική σημαία στο ένα νησί, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού. Θα κατηγορηθεί αργότερα από τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ ότι ήταν αυτός που έριξε λάδι στη φωτιά

27 Ιανουαρίου 1996: Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη, μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της “Χουριέτ”, με τους Τούρκους να πανηγυρίζουν για την ελληνική αποτυχία.

28 Ιανουαρίου 1996: Το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού “Αντωνίου” κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ, Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα παραπλέοντα, εκεί, τουρκικά πολεμικά. Η πολιτική εντολή προς τους Έλληνες στρατιωτικούς είναι να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση της ένταση.

29 Ιανουαρίου 1996: Ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς τη Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. Η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ζητά διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων του Αιγαίου. Τουρκικά πολεμικά παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησιάζουν τα Ίμια. Γίνονται διαβήματα από την Ελλάδα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

30 Ιανουαρίου 1996: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Του εκφράζει την ελληνική θέση ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά εφόσον προκληθεί θα αντιδράσει δυναμικά. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποσύρει το άγημα, όχι όμως και την ελληνική σημαία. Στα Ίμια σπεύδουν τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής». Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι υπάρχουν και άλλα νησιά του Αιγαίου με ασαφές νομικό καθεστώς και δεν αποδέχεται την ελληνική πρόταση (αποχώρηση του αγήματος, όχι και της σημαίας).

Η ατζέντα της ημέρας (31/1)

Απίθανες προσφορές και σούπερ πακέτα σε παιδικά περιοδικά και παραμύθια στο Magbox.gr.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Τουρκία: «Ξεδοντιάζει την αντιπολίτευση ο Ερντογάν – Εκτός από τον Ιμάμογλου, πάνω από 30 δήμαρχοι επίσης στη φυλακή!»

Τουρκία: «Ξεδοντιάζει την αντιπολίτευση ο Ερντογάν – Εκτός από τον Ιμάμογλου, πάνω από 30 δήμαρχοι επίσης στη φυλακή!»

«Ξηλώνει» την αντιπολίτευση το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία με αφορμή την υπόθεση Ιμάμογλου.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικοί SCALP Naval με εμβέλεια έως 1.000 χλμ προκαλούν πονοκέφαλο στην Τουρκία

Οι ελληνικοί SCALP Naval με εμβέλεια έως 1.000 χλμ προκαλούν πονοκέφαλο στην Τουρκία

Η ενσωμάτωση των SCALP Naval.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Ευρώπη σχεδιάζει την αυτονόμησή της από τις ΗΠΑ – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Η Ευρώπη σχεδιάζει την αυτονόμησή της από τις ΗΠΑ – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Η πιθανή σταδιακή απόσυρση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η προμήθεια προηγμένων οπλικών συστημάτων κρούσης ακριβείας (APKWS) από την Ελλάδα τι αλλάζει σε σχέση με την Τουρκία

Η προμήθεια προηγμένων οπλικών συστημάτων κρούσης ακριβείας (APKWS) από την Ελλάδα τι αλλάζει σε σχέση με την Τουρκία

Μετατρέπονται τα ελληνικά μη επανδρωμένων UAVs σε φονικές πλατφόρμες ακριβείας.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να επεκτείνει την εμβέλεια των F-35 και να δημιουργήσει στρατηγικό πρόβλημα στην Τουρκία

Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να επεκτείνει την εμβέλεια των F-35 και να δημιουργήσει στρατηγικό πρόβλημα στην Τουρκία

Εάν η Ελλάδα υιοθετούσε αυτές τις τεχνικές.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τι θα προσφέρουν στην Ελλάδα δύο FREMM από την Ιταλία – Γιατί θέλει τα πλοία η Αθήνα και γιατί τα δίνει η Ιταλία;

Τι θα προσφέρουν στην Ελλάδα δύο FREMM από την Ιταλία – Γιατί θέλει τα πλοία η Αθήνα και γιατί τα δίνει η Ιταλία;

Μπορούν να εκτελέσουν ποικιλία αποστολών, από ανθυποβρυχιακό πόλεμο μέχρι αεράμυνα περιοχής.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Μπορούν τα ελληνικά αεροσκάφη ελαφράς επίθεσης T-6 Texan II να διαλύσουν όλα τα τουρκικά drone;

Μπορούν τα ελληνικά αεροσκάφη ελαφράς επίθεσης T-6 Texan II να διαλύσουν όλα τα τουρκικά drone;

Αν τα T-6 πετάξουν κοντά σε περιοχές όπου υπάρχουν τουρκικά συστήματα αεράμυνας;

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Rafale vs F-35: Η απόλυτη αερομαχία που δεν θέλει κανείς να δει κρατείται επτασφράγιστο μυστικό

Rafale vs F-35: Η απόλυτη αερομαχία που δεν θέλει κανείς να δει κρατείται επτασφράγιστο μυστικό

Γιατί το ποιος θα νικούσε παραμένει μυστήριο; Είναι το stealth ανίκητο; Ή μήπως η τακτική, η εμπειρία και η ευελιξία μπορούν να το ξεπεράσουν;

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: H Αλβανία διαθέτει drones καμικάζι YIHA-III τουρκικής κατασκευής – Tι να τα κάνει;

H Αλβανία διαθέτει drones καμικάζι YIHA-III τουρκικής κατασκευής – Tι να τα κάνει;

Θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας;

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Χάος στην Τουρκία μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου! – Τι ακολουθεί και τι φοβάται ο Ερντογάν

Χάος στην Τουρκία μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου! – Τι ακολουθεί και τι φοβάται ο Ερντογάν

Τι ακολουθεί μετά τη σύλληψη του Ιμάμογλου - Η κρίσιμη απόφαση του εισαγγελέα και αυτό που φοβάται ο Ερντογάν.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΣΟΚ για την Άγκυρα: Η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται στο αμυντικό ταμείο 162 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ΕΕ – Ούτε οι ΗΠΑ και η Βρετανία

ΣΟΚ για την Άγκυρα: Η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται στο αμυντικό ταμείο 162 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ΕΕ – Ούτε οι ΗΠΑ και η Βρετανία

Tα κονδύλια που διατίθενται για τις δαπάνες όπλων της ΕΕ θα είναι ανοιχτά μόνο σε εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ και τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει αμυντικές συμφωνίες με την ΕΕ.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Μυτιληναίος: Και ξαφνικά κάνει τεράστια επένδυση και ειδικεύεται στην κατασκευή αρμάτων

Μυτιληναίος: Και ξαφνικά κάνει τεράστια επένδυση και ειδικεύεται στην κατασκευή αρμάτων

H METLEN υπέγραψε προσύμφωνο αγοράς ενός ακινήτου έκτασης 19 στρεμμάτων εντός της Α’ ΒΙΠΕ Βόλου.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τουρκία: Στρατιωτικός νόμος στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Στρατιωτικός νόμος στην Κωνσταντινούπολη

Kράτηση του Δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Κύπρος: Τι αλλάζει με το σύστημα αεράμυνας Barak MX από το Ισραήλ – Γιατί ανησυχούν οι Τούρκοι

Κύπρος: Τι αλλάζει με το σύστημα αεράμυνας Barak MX από το Ισραήλ – Γιατί ανησυχούν οι Τούρκοι

Γιατί η ενίσχυση της κυπριακής αεράμυνας με το Barak MX θεωρείται από την Τουρκία ως κίνηση που μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία πιστεύει ότι θα γίνει πανίσχυρη με τα F-16 και τα  και τα F-35!

Η Τουρκία πιστεύει ότι θα γίνει πανίσχυρη με τα F-16 και τα και τα F-35!

«Αν πάρουμε και F-16 και F-35 τότε θα έχουμε την τρίτη ισχυρότερη αεροπορία στον κόσμο», λένε στην Τουρκία.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τρέχει να προλάβει η Ελλάδα να εκσυγχρονίσει τα υποβρύχιά της μετά τις βολές με Atmaka από τα τουρκικά υποβρύχια

Τρέχει να προλάβει η Ελλάδα να εκσυγχρονίσει τα υποβρύχιά της μετά τις βολές με Atmaka από τα τουρκικά υποβρύχια

Η ενίσχυση αυτή κρίνεται απαραίτητη για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων στην περιοχή.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η κομμουνιστική νεολαία της Τουρκίας και της Ελλάδας συναντήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Μετά από πρόσκληση της ΚΝΕ

Η κομμουνιστική νεολαία της Τουρκίας και της Ελλάδας συναντήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Μετά από πρόσκληση της ΚΝΕ

«Υπάρχει ένας κοινός εχθρός στην Ελλάδα και την Τουρκία: το ΝΑΤΟ, oι κυβερνήσεις και ο καπιταλισμός».

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Φρεγάτες: Ετσι θα είναι μέσα οι ελληνικές Belharra

Φρεγάτες: Ετσι θα είναι μέσα οι ελληνικές Belharra

Πανέμορφο... πλοίο πραγματικά.

Ελληνοτουρκικά