Όπως τονίζει ο εκ των κορυφαίων Αμερικανών διπλωματικο-στρατιωτικών αναλυτών Μάικ Ρούμπιν πρέπει επιτέλους να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Όπως τονίζει ο εκ των κορυφαίων Αμερικανών διπλωματικο-στρατιωτικών αναλυτών Μάικ Ρούμπιν πρέπει επιτέλους να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Συγκεκριμένα ο Μάικ Ρούμπιν -αναλυτής στο American Enterprise Institute- σε άρθρο του στο National Interest, ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία  για τις στρατιωτικές δυνάμεις στα Κατεχόμενα και παράλληλα εμπάργκο όπλων. Τονίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η...

Όπως τονίζει ο εκ των κορυφαίων Αμερικανών διπλωματικο-στρατιωτικών αναλυτών Μάικ Ρούμπιν πρέπει επιτέλους να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα ο Μάικ Ρούμπιν -αναλυτής στο American Enterprise Institute- σε άρθρο του στο National Interest, ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία  για τις στρατιωτικές δυνάμεις στα Κατεχόμενα και παράλληλα εμπάργκο όπλων.

Τονίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ορισμένες αραβικές χώρες πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία μέχρι να δώσει ένα τέλος στην κατοχική δύναμη που βρίσκεται στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στο ψευδοκράτος.

Ο αναλυτής αναφέρει χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ότι «Ήρθε η ώρα για σοβαρές κυρώσεις στην Τουρκία. Αντί να εφαρμόζονται κυρώσεις σταδιακά, δίνοντας έτσι στην Άγκυρα τον τρόπο και τον χρόνο να προσαρμόζεται και να τις παρακάμπτει, ο στόχος είναι να επιβληθούν οικονομικά μέτρα που θα την πιέσουν στο βαθμό που θα συντρίψουν την ίδια και την οικονομία της».

Σκληρές κυρώσεις και εμπάργκο όπλων από ΟΗΕ στην Τουρκία

Στη συνέχεια ο ίδιος επισημαίνει την «διχοτόμηση» της Κύπρου από την τουρκική εισβολή το 1974 αλλά και την εγκαθίδρυση του ψευδοκράτους, το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, παρά μόνο την Τουρκία. Επίσης αναφέρει ότι πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχαν να τερματίσουν την κατοχή της Τουρκίας, η οποία σε λίγα χρόνια θα συμπληρώσει τα 50 χρόνια.

Ο Μάικλ Ρούμπιν λέει ότι «για να σπάσει το αδιέξοδο στην Κύπρο, πρέπει να υιοθετηθεί τώρα μια διαφορετική προσέγγιση» ενώ προτείνει οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση να κλείσουν τις τουρκικές τράπεζες που λειτουργούν στα Κατεχόμενα, να απαγορεύσουν στην τεράστια εταιρεία Turkish Airlines και σε άλλες αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν πτήσεις και δρομολόγια προς το ψευδοκράτος, καθώς επίσης μια σειρά εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων.

Τέλος, ο αναλυτής καταλήγει ότι ακόμα και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πρέπει να εξετάσει ένα πλήρες εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς ή από την Τουρκία.