Τις βλέψεις της Τουρκίας αναφορικά με την Παλαιστίνη αποκάλυψε η εφημερίδα, ΥΕΝΙ SAFAK στο πρωτοσέλιδό της. Θα υπάρξει μνημόνιο Τουρκίας – Παλαιστίνης;

Τη στιγμή που η αιματοχυσία συνεχίζεται, μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και την Παλαιστίνη θέλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως αποκάλυψε η εφημερίδα ΥΕΝΙ SAFAK στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Μοντέλο Λιβύης στην Παλαιστίνη».

«Η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ Τουρκιάς-Λιβύης μπορεί να αλλάξει ισορροπίες», αναφέρει η εφημερίδα.

Επίσης, ο απόστρατος ναύαρχος Γιαϊτζί προτείνει άμεση υπογραφή συμφωνίας με την Παλαιστίνη.

Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ρίχνει λάδι στη φωτιά λέγοντας πως «το Ισραήλ κάνει εθνοκάθαρση».

Δήλωσε, επίσης, ότι η Τουρκία θέλει να ηγηθεί στον Ισλαμικό κόσμο.

«Ήρθε η στιγμή να δείξουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας. Η παγκόσμια κοινότητα των Μουσουλμάνων περιμένει από εμάς να ηγηθούμε. Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει οποιοδήποτε βήμα. Δεν πρέπει να κάνουμε μόνο δηλώσεις.»

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν κατηγορεί την Ελλάδα για την καταπιεστική πολιτική στη μειονότητα.

«Η μειονότητα είναι τουρκική και έχει αυτονομία για την εκπαίδευση και τη θρησκεία», είπε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση: «Δεν θα επιτρέψουμε, με κανέναν τρόπο, τη διάβρωση των δικαιωμάτων που παραχωρήθηκαν στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης με τη Συμφωνία της Λωζάνης. Η άρνηση του ελληνικού κράτους ότι η μειονότητα είναι “τουρκική”, δεν εξαλείφει την “τουρκική ταυτότητα” των ομογενών μας». Ενώ το καθεστώς της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και η αυτονομία της ως προς την εκπαίδευση και τη θρησκεία καθορίζονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και διασφαλίζονται από το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τους “εκλεγμένους” θρησκευτικούς ηγέτες της μειονότητας.»