×

Τελευταία Νέα

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

Live Games•LIVE

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Oruc Reis: Πότε οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να εμποδίσουν το τουρκικό πλοίο


Γιώργος Διπλοΐδης

Oruc Reis: Πότε οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να εμποδίσουν το τουρκικό πλοίο


Πότε θα πρέπει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να εμποδίσουν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο που πλέει για πέμπτη ημέρα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Oruc Reis: Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα πραγματοποιεί έρευνες νοτίως του Καστελόριζου, σε απόσταση 35 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του ακριτικού νησιού. Το ενδεχόμενο διεξαγωγής έρευνας σε κοντινότερη απόσταση από τις ελληνικές ακτές προκαλεί πολιτικούς διαξιφισμούς και διιστάμενες απόψεις για το ποια θα πρέπει να είναι η ελληνική «κόκκινη γραμμή».

Πότε θα πρέπει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να εμποδίσουν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο; Όταν αυτό προσεγγίσει σε απόσταση 6 ή 12 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές; Aπαντώντας σε ερώτηση του Open, o πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Είναι γνωστό ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασης να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο από 6 στα 12 μίλια. Τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα κυριαρχίας. Σκληρής κυριαρχίας. Όπως είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δρομολόγησε και ολοκλήρωσε συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για καθορισμό θαλασσίων ζωνών όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι επίσης γνωστό ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της σε θάλασσα και αέρα όπου ο εθνικός μας εναέριος χώρος είναι 10 μίλια και οποιαδήποτε παραβίασή του αντιμετωπίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά είναι γνωστά. Όλη η αυτή η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, όπως την άκουσα να εκφράζεται δημόσια από την αντιπολίτευση, θεωρώ δεν μπορεί να γίνεται στα ΜΜΕ». Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει όποτε και όπως το κρίνει, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια προσθέτοντας ότι «γνωρίζουν όλοι γιατί στο Αιγαίο δεν έχει γίνει ακόμη». Και κατέληξε: «Είναι μια πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται με αυτό τον τρόπο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας σε μία νέα παρέμβασή του για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση καλώντας την να επεκτείνει άμεσα τα χωρικά ύδατα νοτίως και ανατολικά της Κρήτης ως την μόνη ασφαλή μέθοδο «για να μην εμπλακούμε σε σύγκρουση». «Το δικαίωμά σου να επεκτείνεις τα ναυτικά σου μίλια στα 12, δεν στο ορίζει κανένας τρίτος», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: Ethnos.grΤελευταία Νέα