Ποιοι ήταν οι μαύροι δαίμονες του Βελισσαρίου που αντιμετώπισαν 8000 Βούλγαρους – Από τους 1000 επέζησαν μόλις 75

Το 9ο Τάγμα Ευζωνων ήταν γνωστό ως οι «μαύροι δαίμονες» του Βελισσαρίου, οι πορθητές του Μπιζανίου, οι ήρωες των Γιαννιτσών, του Λαχανά και του Δεμίρ Καπού.

Τον Ιούλιο του 1913 στην μάχη του υψώματος 1378 αντιμετώπισαν 8000 Βούλγαρους.

Από τους 1000 Εύζωνες επέζησαν μόλις 75.

«Συνέχισαν να πολεμούν μέχρι το 1922, ενώ ένας από τους εικονιζόμενους πολέμησε και πάλι τους Βούλγαρους στην Ξάνθη στην κατοχή του 41-44», αναφέρεται σε δημοσίευση στον επίσημο λογαριασμο της Προεδρικής Φρουράς στο Twitter.

Ποιοι ήταν οι  μαύροι δαίμονες του Βελισσαρίου που αντιμετώπισαν 8000 Βούλγαρους - Από τους 1000 επέζησαν μόλις 75

Ο Ιωάννης Βελισσαρίου (Πλοέστι Ρουμανίας, 26 Νοεμβρίου 1861 – Κρέσνα, 12 Ιουλίου 1913) ήταν αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων. Διακρίθηκε ιδιαίτερα στη Μάχη του Μπιζανίου όπου η ελληνική νίκη οφείλεται στην αποφασιστικότητά του, αναγκάζοντας τον οθωμανικό στρατό να παραδοθεί άνευ όρων. Ο Βελισσαρίου αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της Στρατιωτικής Ιστορίας της νεότερης Ελλάδας.

Ποιοι ήταν οι  μαύροι δαίμονες του Βελισσαρίου που αντιμετώπισαν 8000 Βούλγαρους - Από τους 1000 επέζησαν μόλις 75

Σκοτώθηκε στη Μάχη της Κρέσνας τις τελευταίες ημέρες του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου.

Οι απώλειες και για τους δύο εμπόλεμους είναι τρομακτικές. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες τη θεωρούν ως την πιο σκληρή και αιματηρή μάχη των Βαλκανικών Πολέμων. Στις 13 Ιουλίου 1912, ο Βελισαρίου μάχεται όρθιος, προσπαθώντας να εμψυχώσει τους στρατιώτες του. Μια βουλγαρική οβίδα τον ρίχνει κάτω σοβαρά τραυματία. Μετά από λίγη ώρα, ο ηρωικός ταγματάρχης Ιωάννης Βελισαρίου αφήνει την τελευταία του πνοή με τη φράση «Στη Σόφια»!, αναφέρει το sansimera.gr.

Όταν ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος πληροφορήθηκε το θάνατό του λέγεται ότι είπε: «Ήταν επόμενο. Τέτοιοι ήρωες δε ζουν πολύ». Στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα που συνέταξε και απέστειλε προς τη σύζυγό του Χαρίκλεια έγραφε τα εξής: «Χαιρετίζω τον Ήρωα των Ηρώων».

Διαβάστε επίσης:

Οι Εύζωνες χτυπούν το τσαρούχι για να ακούνε οι Άγνωστοι νεκροί του Έθνους

Παρέλαση: Υπό το «Μακεδονία Ξακουστή» οι Εύζωνες (vid)

Ποιοι ήταν οι Μαύροι Δαίμονες του Βελισσαρίου