Πώς η κόντρα Κίνας – ΗΠΑ μπορεί να φέρει τα 12 μίλια και στο Αιγαίο – Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ που θα συζητηθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εκτίμησε ότι η επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας θα λειτουργήσει προς όφελος των ΗΠΑ.

Ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας προκάλεσε αίσθηση με την δήλωσή του αυτή καθώς η Αμερική δεν έχει υπογράψει την Σύμβαση.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα από κινεζικές προκλήσεις αντίστοιχες με αυτές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα η υπογραφή της Συνθήκης να συνάδει στην παρούσα φάση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ο κ. Μπλίνκεν υπογράμμισε πως πρόκειται για προσωπική του άποψη όμως και Τζο Μπάιντεν έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της επικύρωσης της Σύμβασης.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για οικονομικούς να κυρωθεί η σύμβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο κ. Μενέντεζ έκανε λόγο για ιδεοληψίες που εμποδίζουν τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε τέτοιου είδους συμβάσεις με αποτέλεσμα να χάνουν οι ΗΠΑ «χρόνο και χρήμα», γράφει το hellasjournal.com, επικαλούμενο πηγές τους Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: ΣΤΟΠ των ΗΠΑ στους κάθετους εκτοξευτές πυραύλων στη νέα τουρκική φρεγάτα

Ελληνοτουρκικά: Διαμαρτύρονται οι Τούρκοι για το τσιμέντο στην Ακρόπολη

Πώς η κόντρα Κίνας – ΗΠΑ μπορεί να φέρει 12 μίλια στο Αιγαίο