ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Προκαλεί πάλι η Τουρκία με διαδοχικές ΝΟΤΑΜ – Επαναφέρουν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Αλλάζει «πλεύση» η Τουρκία με νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας και της κυριαρχίας στο Αιγαίο;
Προκαλεί πάλι η Τουρκία με διαδοχικές ΝΟΤΑΜ – Επαναφέρουν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Σε νέες προκλήσεις γυρνάει η Τουρκία η οποία με την έκδοση τριών διαδοχικών ΝΟΤΑΜ (οδηγιών προς ναυτιλλομένους) επαναφέρουν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Είναι γνωστό πως τους τελευταίους μήνες, περίπου από περσινό φονικό σεισμό που έζησε η Τουρκία τον Φεβρουάριο, τα Ελληνοτουρκικά βρίσκονται σε καλό επίπεδο με το διάλογο για συνεργασία να είναι ανοιχτός από τις δύο πλευρές.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως οι Τούρκοι δείχνουν σημάδια που θυμίζουν την εικόνα τους πριν από την θέσπιση της νέας τους «φιλικής» πολιτικής ατζέντας.

Προ τριών ημερών, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν 3 διαδοχικές ΝΟΤΑΜ επαναφέροντας τις απαιτήσεις για αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Αφορμή στάθηκε η αεροναυτική άσκηση που προγραμματίζει η Αθήνα σε λίγες μέρες στο ανατολικό Αιγαίο (στην περιοχή σε Ψαρά, Χίο και μέχρι την Κάρπαθο).

Η Ελλάδα από την πλευρά της έχει ειδοποιήσει για τις ασκήσεις με δικές της ΝΟΤΑΜ καθώς πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται μέσα στο FIR Αθηνών. Ως απάντηση όμως η Τουρκία εξέδωσε τις δικές της anti-ΝΟΤΑΜ τονίζοντας ότι στις περιοχές που δηλώνει η Αθήνα αποκλείονται οι στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις.

Όλα δείχνουν πως η τουρκική πλευρά επαναφέρει σιγά σιγά την πολιτική της για την αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου κάτι που σημαίνει πως επανέρχονται και οι αμφισβητήσεις της κυριαρχίας της Ελλάδας σε αυτό. Όλα αυτά ενώ το επόμενο ραντεβού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών είναι προγραμματισμένο για τις 11 Μαρτίου.

Πηγή: Geostratigika.gr

 

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.