ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Rafale: Πονοκέφαλος για Τούρκους αλλά και Αμερικανούς και Ρώσους

Τα Rafale αλλάζουν τις ισορροπιές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με τους Τούρκους, αλλά και τους Αμερικανούς και τους Ρώσους, να έχουν στραμμένο το βλέμμα σε αυτά.
Rafale: Πονοκέφαλος για Τούρκους αλλά και Αμερικανούς και Ρώσους

Rafale: Πονοκέφαλος για Τούρκους, Αμερικανούς και Ρώσους εξελίσσονται τα γαλλικά μαχητικά που αγόρασε η Ελλάδα.

Τα Rafale δεν είναι απλά ένα ακόμα γαλλικό μαχητικό στις τάξεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά αποτελούν ένα «απόλυτο» όπλο στα χέρια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο άμεσο μέλλον στον αέρα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι επιδόσεις των γαλλικών Rafale μόνο απαρατήρητες δεν περνούν στην Τουρκία, όπου σχεδόν κάθε μέρα και ένας αναλυτής προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα των Τούρκων πολιτών, τα οποία κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Βασικό ερώτημα των Τούρκων είναι ένα: «Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα Rafale. Και ουσιαστική απάντηση δεν παίρνουν.

Rafale: Πονοκέφαλος για Τούρκους, Αμερικανούς και Ρώσους εξελίσσονται τα γαλλικά μαχητικά που αγόρασε η Ελλάδα.

Οι Τούρκοι ουσιαστικά ελπίζουν να μην προλάβουν να απογειωθούν τα ελληνικά Rafale για να έχουν ελπίδες να τα πλήξουν στις βάσεις τους. Αυτό σχεδιάζουν να επιτευχθεί με ομοβροντία πυραύλων που θα στείλουν από την Τουρκία στην Ελλάδα αλλά και με την βοήθεια των ιπτάμενων ραντάρ τους, τα οποία και ευελπιστούν ότι θα τους δίνουν εικόνα από την ελληνική ενδοχώρα. Σε αυτό το σκηνικό προσθέστε και την πτήση δεκάδων οπλισμένων drones για να έχετε μία πρώτη εικόνα για τα σχέδια των Τούρκων.

Από την άλλη οι Ρώσοι δεν βλέπουν επίσης καθόλου καλά την αγορά των γαλλικών μαχητικών από την Ελλάδα.

Πρόκειται για μία αγορά που ουσιαστικά βάζει έναν ακόμα δυνατό παίκτη στην περιοχή ενδιαφέροντός τους, αφού τα γαλλικά μαχητικά, με την τεράστια εμβέλεια δράσης μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ρωσία ευελπιστεί να ενισχύσει την παρουσία της.

Οι Ρώσοι γνωρίζουν πως οι S-400 δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν επιθέσεις από μαχητικά που πετούν σε χαμηλό ύψος. Και τα Rafale έχουν αυτή την ικανότητα όσο λίγα μαχητικά στον κόσμο.

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει εντάξει στην επιχειρησιακή της «παλέτα» και αυτό το σενάριο. Της καταστορφής των ρωσικών S-400 στην Τουρκία.

Αυτό το σενάριο απεύχεται η Μόσχα, δηλαδή να διαπιστωθεί το πόσο ευάλωτο είναι το ρωσικό σύστημα S-400.

Επίσης οι Ρώσοι ποτέ δεν άφησαν εκτός ατζέντας το σενάριο να προμηθεύσουν αυτοί με μαχητικά νέας γενιάς τους Τούρκους, (σ.σ. δύσκολη υπόθεση γιατί η αγορά ρωσικών μαχητικών θα είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα για τους Τούρκους, αφού θα πρέπει να εντάξουν ένα μη νατοϊκό μαχητικό σε νατοϊκό περιβάλλον).

Την ίδια ώρα τα Rafale παρέχουν περισσότερες τεχνολογικές ικανότητες και καλύτερο οπλισμό από τα ρωσικά Su 35.

Οι Αμερικάνοι δεν βλέπουν επίσης με καλό μάτι την αγορά των γαλλικών μαχητικών από την Ελλάδα. Πρώτον γιατί η Lockheed Martin βλέπει άλλον έναν παίκτη να μπαίνει στα… πόδια της στην Ελλάδα, την ώρα που η αγορά της Τουρκίας γι αυτή επίσημα έχει παγώσει και δεύτερον γιατί τα Rafale μπορούν να συναγωνιστούν σε επιδόσεις ακόμα και τα πολυδιαφημισμένα F-35 των Αμερικανών.

Ουσιαστικά το μόνο πλεονέκτημα που έχει ένα F-35 έναντι ενός Rafale είναι η στέλθ του τεχνολογία.

Κατά τα άλλα ένα F-35 απέναντι σε ένα Rafale δεν έχει καμία τύχη.

Το Rafale είναι πιο ευέλικτο και έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει. Το F-35 μπορεί να κερδίσει μόνο αν επιτεθεί στο Rafale πριν αυτό εντοπίσει την απειλή…

Σε κάθε περίπτωση πάντως με 40 Rafale δεν… καίγεσαι να αγοράσεις F-35.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Rafale: Πονοκέφαλος για Τούρκους αλλά και Αμερικανούς και Ρώσους», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.