Ρωσία: Κάθε κράτος έχει δικαίωμα βάσει του Διεθνούς Δικαίου για χωρικά ύδατα 12 μιλίων. Αυτό τονίζει η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Συγκεκριμένα», συνεχίζει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, «το Άρθρο 3 της Σύμβασης ορίζει ότι κάθε Κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος των χωρικών του θαλασσών μέχρι ένα όριο...

Ρωσία: Κάθε κράτος έχει δικαίωμα βάσει του Διεθνούς Δικαίου για χωρικά ύδατα 12 μιλίων.

Αυτό τονίζει η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Συγκεκριμένα», συνεχίζει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, «το Άρθρο 3 της Σύμβασης ορίζει ότι κάθε Κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος των χωρικών του θαλασσών μέχρι ένα όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενο από τις γραμμές βάσης που καθορίζονται σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση».

«Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, χώρες, για κάποιο ή άλλους λόγους, δημιουργούν στενότερα χωρικά ύδατα. Προχωρούμε υπό την υπόθεση ότι σε αυτό το θέμα τα κράτη καθοδηγούνται από την κοινή λογική και λαμβάνουμε υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής» σημειώνει.

Κατά την κα Ζαχάροβα, «σε περιπτώσεις όπου τα χωρικά ύδατα πρέπει να οριοθετηθούν μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Η ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζει καλά τη γνώμη της Ρωσίας σχετικά με αυτό το θέμα. Όταν πρόκειται για καταστάσεις όπου τα ρωσικά συμφέροντα επηρεάζονται άμεσα, θα αντιμετωπίσουμε κάθε συγκεκριμένη υπόθεση βάσει της αξίας της. Μέχρι στιγμής όμως, δεν βλέπουμε καμία ανάγκη για αυτό», καταλήγει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Russia's Foreign Ministry Spokeswoman Maria Zakharova:

Russia has signed the UN Convention on the Law of the Sea and…

Δημοσιεύτηκε από Russian Embassy in Greece στις Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2020

Την θέση της κα Ζαχάροβα έκανε tweet και η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα.