ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ρωσία: Oι ασκήσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας στον Εύξεινο Πόντο είναι σαφώς αντι-ρωσικές

Ρωσία: Oι ασκήσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα στρέφονται προφανώς κατά της Ρωσίας, δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.
Ρωσία: Oι ασκήσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας στον Εύξεινο Πόντο είναι σαφώς αντι-ρωσικές

Ρωσία: Oι ασκήσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα στρέφονται προφανώς κατά της Ρωσίας, δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

Αυτό δήλωσε την Πέμπτη κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Είναι προφανές σε όλους ότι οι ασκήσεις είναι αντι-ρωσικές. Πραγματοποιούνται στα ίδια τα σύνορα της χώρας μας, κοντά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, απειλώντας έτσι την ειρήνη και τη σταθερότητα. Φαίνεται ότι ο αμερικανικός έκτος στόλος στη Μαύρη Θάλασσα είναι ανυπόμονος για να βρουν έναν εχθρό. Το κάνουν αυτό μάταια», είπε.

«Από αυτή την άποψη, οι δηλώσεις αξιωματούχων του Πενταγώνου και του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ακούστηκαν προκλητικές, λέγοντας ότι από αυτές τις ασκήσεις η Ουάσιγκτον, μαζί με τους συμμάχους της, φέρεται να συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη», σημείωσε η Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, για να ενισχύσει την ασφάλεια στην Ευρώπη, η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να είχε επηρεάσει το Κίεβο όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Toυρκία βλέποντας πως η Ελλάδα κάνει «ελληνική λίμνη» το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με τις προσθήκες των 18 γαλλικών Rafale αλλά και των 84 F-16 Viper, πήρε την απόφαση να προσπαθήσει βάσει νομικής οδού να διεκδικήσει την επιστροφή της στο πρόγραμμα αγοράς και κατασκευής των αμερικανικών F-35.

H Άγκυρα, εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35, μένοντας ουσιαστικά για 7-10 χρόνια χωρίς σύγχρονο αεροσκάφος.

Η τουρκική Savunma Sanayi Teknolojiler (Defense Industry Technologies) πλήρωσε 750.000 δολάρια στην νομική εταιρεία Arnold & Porter για να διεκδικήσει την επιστροφή της στο πρόγραμμα.

Μάλιστα, το συμβόλαιο που υπεγράφη είναι διάρκειας έξι μηνών και ξεκινά από την 1η Μαρτίου.

Η Arnold & Porter θα εξετάσει επίσης τη νομιμότητα των αμερικανικών κυρώσεων.

Οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον δημιουργούν προβλήματα σε τουρκικά προγράμματα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως οι φρεγάτες κατηγορίας Istanbul, το υπερηχητικό μαχητικό Hurjet και το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς TFX.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2020 η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ επέβαλε κυρώσεις εναντίον της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, εξαιτίας της αγοράς από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων S-400. Οι κυρώσεις θεσπίστηκαν βάσει του αμερικανικού νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).

Η Άγκυρα ελπίζει να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι το τουρκικό S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και έτσι δεν θα αποτελέσει απειλή για τη Συμμαχία στο σύνολό της.

Η Άγκυρα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το παράδειγμα της Ελλάδας ως το κύριο επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και έχει υποβάλλει αίτηση για την αγορά μαχητών F-35 όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας χρησιμοποιούν ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας όπως οι S- 300, oι Tor-M1″ και τα Osa-AKM, που αγοράστηκαν την περίοδο 1996-2004.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Την τρομοκράτησε η Ελλάδα – Πλήρωσε για να μπει ξανά στο πρόγραμμα των F-35

Φρεγάτες: Το τερματίζουν οι Γερμανοί δίνουν 4 MEKO και δύο Type 214

Ρωσία: Oι ασκήσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας στον Εύξεινο Πόντο είναι σαφώς αντι-ρωσικές

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.