ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Σύμη: «Στο μοναστήρι του Πανορμίτη έρχονται να προσκυνήσουν ακόμη και Τούρκοι», λέει ο Δήμαρχος του νησιού

«Οι Τούρκοι αγαπούν τους Έλληνες και διαφωνούν με την πολιτική του Ερντογάν», τονίζει ο Δήμαρχος της Σύμης.
Σύμη: «Στο μοναστήρι του Πανορμίτη έρχονται να προσκυνήσουν ακόμη και Τούρκοι», λέει ο Δήμαρχος του νησιού

Σύμη: Για μία ακόμη φορά Τούρκοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα δηλώνουν ότι αγαπούν την χώρα μας και τους Έλληνες και διαφωνούν με την προκλητική και πολεμική στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς αυτή.

Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος του «στολιδιού» των Δωδεκανήσων Λευτέρης Παπακαλοδούκας, στην κάμερα της εκπομπής «Happy Day».

Μιλώντας αρχικά για τη Σύμη εξήγησε ότι είναι ένα «ζωντανό» νησί καθώς έχει 3.000 μόνιμους κατοίκους, 500 εκ των οποίων είναι παιδιά, ενώ υπάρχει αρκετή ζωή ως και τα μέσα Νοεμβρίου

«Ο χειμώνας είναι λίγο μοναχικός. Το δύσκολο διάστημα είναι από το τέλος Γενάρη μέχρι το τέλος Μαρτίου»,  είπε ο κ. Παπακαλοδούκας ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μοναστήρι Πανορμίτης (Ιερά Μονή Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ), στο οποίο πραγματοποιείται το κορυφαίο ετήσιο εκκλησιαστικό γεγονός που δεν είναι άλλη από τη «Μεγάλη πανήγυρις των ταξιαρχών»

«Ο Πανορμίτης είναι γνωστός πλέον, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Δεν είναι μόνο οι Έλληνες που έρχονται να προσκυνήσουν αλλά ακόμη και ξένοι από άλλες θρησκείες. Έρχονται από Τουρκία, από Ινδία, από Μεξικό, από Λίβανο. Έρχονται όλον τον χρόνο. Το νησί δέχεται ετησίως 500.000 τουρίστες, οι 300.000 επισκέπτονται τον Πανορμίτη».

Η Σύμη απέχει μόλις 3,7 μίλια από την εγγύτερη ακτή της Τουρκίας. Ποια είναι λοιπόν η σχέση που υπάρχει με τους Τούρκους; Ο δήμαρχος ήταν ξεκάθαρος «Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με τα απέναντι παράλια. Άλλωστε και αυτοί ασχολούνται με τον τουρισμό. Το συμφέρον τους είναι να έχουν καλές σχέσεις με τα απέναντι νησιά. Οι Τούρκοι αγαπάνε τους Έλληνες και διαφωνούν με την πολιτική του Ερντογάν. Μάλιστα το δείχνουν έμπρακτα στις εκλογές που γίνονται κάθε φορά. Από Κωνσταντινούπολη μέχρι Αττάλεια, όλα τα παράλια τον καταψηφίζουν. Και όλοι αυτοί είναι άνθρωποι μορφωμένοι και άνθρωποι ευκατάστατοι. Έρχονται κάθε χρόνο στο νησί και λένε ότι “αν δεν πας στη Σύμη δεν έχεις πάει διακοπές”».

Οσο για το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι η έλλειψη έμπειρων γιατρών, καθώς αυτοί που έρχονται για το αγροτικό τους. Δηλαδή δεν έχουν πάρει ακόμη ειδικότητα. «Έκανα πρόταση να εισαχθούν περισσότεροι στρατιωτικοί γιατροί, έτσι ώστε μετά από μερικά χρόνια όλα τα νησιά, επιτέλους να είναι στελεχωμένα. Εμείς δίνουμε κίνητρα σε γιατρούς ώστε να έρθουν στη Σύμη. Δίνουμε σπίτι, δίνουμε νερό, ρεύμα και ίντερνετ. Όλα αυτά τα παρέχουμε δωρεάν. Δίνει και η περιφέρεια ένα ποσό έξτρα, αλλά παραμένει δύσκολο γιατροί με ειδικότητα να έρθουν στα ακριτικά νησιά».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ρεπορτάζ για τη Σύμη

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.