ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Συνθήκη Λωζάνης: Πώς ο Ερντογάν θα κάνει την Τουρκία να χάσει και τα δικά της νησιά από την Ελλάδα αντί να πάρει τα ελληνικά

Οι χειρισμοί του Ερντογάν είναι ικανοί να οδηγήσουν την Τουρκία σε αντίθετα αποτελέσματα
Συνθήκη Λωζάνης: Πώς ο Ερντογάν θα κάνει την Τουρκία να χάσει και τα δικά της νησιά από την Ελλάδα αντί να πάρει τα ελληνικά

Συνθήκη Λωζάνης: Η προκλητικότητα που επιλέγει η Τουρκία στα ελληνοτουρκικά ζητήματα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αμφισβητεί πλέον ανοιχτά την Εθνική μας κυριαρχία.

Οι χειρισμοί όμως του Τούρκου προέδρου ίσως είναι ικανοί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα στη γειτονική χώρα καθώς κινδυνεύει να χάσει και τα δικά της νησιά από την Ελλάδα αντί να πάρει τα ελληνικά.

Φυσικά, όλα αυτά μπορούν να συμβούν με βάση τα όσα αναφέρει ξεκάθαρα η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποίο φαίνεται πως ο Ερντογάν δεν γνωρίζει και πολύ καλά.

Συνθήκη Λωζάνης: Πώς ο Ερντογάν θα κάνει την Τουρκία να χάσει και τα δικά της νησιά

Όπως αναφέρει τo slpress.gr, η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ σύντομα ένα ακόμη θέμα που θα την οδηγήσει σε αδιέξοδο και θα χάσει και αυτά που ήδη έχει.

Πιο συγκεκριμένα, δεν πρέπει  να θεωρούμε πως τουρκικά είναι τα νησιά που είναι κάτω από 3 ναυτικά μίλια (δηλ 3 Χ 1.852= 5.556) από τις τουρκικές ακτές, αλλά αυτά που είναι κάτω από 3 μίλια, δηλ 3 Χ 1.609,344 = 4.828,032 μέτρα. Έχουμε δηλαδή μια διαφορά 728 μέτρα.

Συνεπώς το όριο που προσδιορίζει ποια είναι τα Τουρκικά νησιά πρέπει να πάει 728 μέτρα πίσω προς τις Μικρασιατικές ακτές. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως αφενός 11 νησίδες και 14 βράχοι που θεωρούμε τουρκικά δεν είναι και αφετέρου πως η Τουρκία στο Αιγαίο δεν δικαιούται να έχει χωρικά ύδατα 6 νμ που έχει, αλλά 3 νμ στα οποία η συνθήκη της Λωζάνης της επιτρέπει να ασκεί κυριαρχία.

Ειδικότερα, οι νησίδες των Μοσχονησίων απέναντι από Λέσβο: Αδιάβατος, Γιαλονήσι, Δασκαλειό, Έλεος ή Λείος, Καλαμάκι ή Καλαμόπουλο, Κάλαμος, Ουλιά, Πύργος και οι νησίδες των Λαγουσών-Μαυρειών: Δρέπανο, Μαύρο, Πράσο και Φειδονήσι δεν πρέπει να είναι τουρκικές.

Με τον ίδιο συλλογισμό πρέπει να αφαιρεθούν από την κυριαρχία της Τουρκίας και οι νησίδες στη θάλασσα του Μαρμαρά και της Προποντίδας που είναι πάνω από 3 μίλια από τις ακτές.

Έτσι, ο Ερντογάν μπορεί να χάσει ακόμη και αυτά που έχει, πέφτοντας σε μια απίθανη γκάφα, στη προσπάθεια του να ανεβάσει τα χαμηλά ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις που μιλούν για συντριβή του στις επερχόμενες εκλογές!

 

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

?>