ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Στεφανής: «Κάθε χρόνος που περνάει είναι χειρότερος ως προς τη λύση του Κυπριακού»

Για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό, το μακεδονικό, αλλά και τη Ρωσία και τις ΗΠΑ και μίλησε o επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής
Στεφανής: «Κάθε χρόνος που περνάει είναι χειρότερος ως προς τη λύση του Κυπριακού»

Για την επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον «αμφιλεγόμενο για την Ελλάδα Στόλτενμπεργκ» όπως τον χαρακτήρισε, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τη Βόρεια Μακεδονία μίλησε στο ΕΡΤΝews o επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, υπενθυμίζοντας ότι η γειτονική χώρα μπήκε στο ΝΑΤΟ με τη συνταγματική της ονομασία. Γι’ αυτό όπως είπε «είναι προς το συμφέρον της να ακολουθήσει τα συμφωνημένα».

Για το κυπριακό παρουσιάστηκε απαισιόδοξος και εξήγησε ότι «επειδή η Κύπρος αποτελεί σταθερό πυλώνα στρατηγικής μας και αν δεν επιλυθεί η Κύπρος δεν θα μπορέσουμε ποτέ να επιλύσουμε τα θέματα που έχουμε με την Τουρκία»​.

Τα σημαντικότερα από όσα είπε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής

«Μικρό καλάθι» για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Κωδικοποιώντας τα βασικότερα σημεία αυτής της Συνόδου ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε και στην αποψινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν εκτιμώντας ότι «δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι εκτός από αυτή καθ’ αυτή τη συνάντηση, η οποία είχε ανακοινωθεί πριν καιρό» πλην της επιβεβαίωσης του καλού κλίματος.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών είναι πολλά. Ωστόσο, όπως είπε, «αυτά τα οποία κερδίζουμε από τη συνάντηση είναι πολύ περισσότερα από αυτά τα οποία θα χάναμε εάν δεν γινόταν η συνάντηση».

Για την αποχώρηση του Στόλτενμπεργκ

Ο Κ. Στεφανής αναφέρθηκε στην αποχώρηση του αμφιλεγόμενου, όπως είπε, για την Ελλάδα γ.γ. του κ. Στόλτενμπεργκ, ενός ανθρώπου που όπως είπε «λειτούργησε όχι με δικαιοσύνη για την Ελλάδα, συνεκτιμώντας δύο χώρες, την Ελλάδα και την Τουρκία, με τη μία να έχει το απόλυτο δίκαιο, όπως είναι η Ελλάδα και την άλλη να έχει το απόλυτο άδικο, όπως είναι η Τουρκία, καλώντας τις να τα βρούνε». Σχολιάζοντας την αντικατάστασή του από τον κ. Ρούτε εκτίμησε ότι «η στάση του θα είναι συνεπής απέναντι προς όλους μας». Ποιο το όφελος από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Για τη συνεργασία της Ελλάδας με Βουλγαρία και Ρουμανία

Ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε επίσης και στη συνθήκη συνεργασίας που θα υπογραφεί μεταξύ της Ελλάδος, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για τη δημιουργία ενός εναρμονισμένου διαδρόμου κινητικότητας από την Αλεξανδρούπολη προς την Κωνστάντζα. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό και δείχνει το πόσο σοβαρή και και σωστή ήταν η απόφαση της χώρας μας να δημιουργήσει τη βάση στην Αλεξανδρούπολη. Διότι τώρα αυτό επεκτείνεται. Δημιουργείται ένας διάδρομος ο οποίος θα βοηθά να κινούνται δυνάμεις και μέσα πιο εύκολα από την Ελλάδα προς την Κωνστάντζα» σημείωσε.

Ένας διάδρομος που μπορεί μελλοντικά να λειτουργήσει ως παρακαμπτήρια οδός των Στενών του Βοσπόρου. «Η Αλεξανδρούπολη από την πρώτη στιγμή ενοχλεί την Τουρκία», πρόσθεσε.

«Έρχεται το ΝΑΤΟ και λέει “κοιτάξτε να δείτε, δεν είστε η μοναδική οδός. Έχουμε και άλλη οδό. Και αυτή τώρα επεκτείνεται και ενισχύεται με την υπογραφή της Συνθήκης», τόνισε.

Για το Κυπριακό

Με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών τουρκικής κατοχής στην Κύπρο ο κ. Στεφανής τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι ενώ δήλωσε απαισιόδοξος για την διπλωματική εξέλιξη του ζητήματος. «Πιστεύω ότι κάθε χρόνος που έρχεται είναι χειρότερος σε σχέση με τον προηγούμενο ως προς τη λύση», επισήμανε ο κ. Στεφανής.

«Μια λοιπόν από τις σκέψεις που έχει ο κ. Ερντογάν είναι ότι θα θέσει σε αυτές τις χώρες που θεωρεί ότι τις ελέγχει, την είσοδο ως παρατηρητή του μορφώματος αυτού στη βόρεια Κύπρο. Είναι οι ενέργειες αυτές οι οποίες βεβαίως ενοχλούν. Η Κύπρος αποτελεί σταθερό πυλώνα στρατηγικής μας και αν δεν επιλυθεί η Κύπρος δεν θα μπορέσουμε ποτέ να επιλύσουμε τα θέματα που έχουμε με την Τουρκία», επισήμανε.

Για το Μακεδονικό

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ αναφέρθηκε ακόμη και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων υπενθυμίζοντας το πώς μπήκε η χώρα αυτή στο ΝΑΤΟ. «Είναι ένα θέμα που Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα το θέσει και αναμένουμε ότι το ΝΑΤΟ, γιατί πάντα το ΝΑΤΟ κρατούσε σωστή στάση εκτός από την Τουρκία, η οποία την αναγνώριζε επί χρόνια με το συνταγματικό της όνομα» είπε συμπληρώνοντας ότι «εκείνο το οποίο θα πρέπει να καταλάβει η Βόρεια Μακεδονία είναι ότι είναι προς το συμφέρον της να ακολουθήσει τα συμφωνημένα». Και όπως δήλωσε «για την Ελλάδα το πρόβλημα είναι είναι ιστορικό, είναι συναισθηματικό, είναι ηθικό, είναι πρόβλημα τάξης, είναι εθνικό πρόβλημα».

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ριζική ανατροπή στους αιθέρες: Το κινεζικό J-35 απειλεί το Rafale – Πόσο βαθιά έχει διεισδύσει η κινεζική τεχνολογία στην Τουρκία;

Ριζική ανατροπή στους αιθέρες: Το κινεζικό J-35 απειλεί το Rafale – Πόσο βαθιά έχει διεισδύσει η κινεζική τεχνολογία στην Τουρκία;

Πόση κινεζική τεχνολογία έχουν προμηθευτεί στα κρυφά οι Τούρκοι;

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Rafale: Νέα εποχή πλήγματος ακριβείας στα 140 χιλιόμετρα

Rafale: Νέα εποχή πλήγματος ακριβείας στα 140 χιλιόμετρα

Προορίζεται αποκλειστικά για τα Rafale, ενισχύοντας κατακόρυφα την ικανότητα προσβολής στόχων από ασφαλή απόσταση.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το ελληνικό πλοίο που βομβάρδιζε τους Τούρκους. Οι Τούρκοι νόμιζαν ότι έγινε απόβαση. Και βύθισαν το δικό τους στόλο.

Το ελληνικό πλοίο που βομβάρδιζε τους Τούρκους. Οι Τούρκοι νόμιζαν ότι έγινε απόβαση. Και βύθισαν το δικό τους στόλο.

Βομβάρδισε τους Τούρκους μόνο του. Κι αυτοί, νομίζοντας ότι ξεκίνησε ελληνική απόβαση, χτύπησαν τον ίδιο τους τον στόλο. Μια αληθινή ιστορία από την Κύπρο του 1974.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Λιβύη «σύμμαχος» του Ερντογάν: Νέο μέτωπο κατά της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Λιβύη «σύμμαχος» του Ερντογάν: Νέο μέτωπο κατά της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία εργαλειοποιεί την κυβέρνηση της Τρίπολης για να επιβάλει τις επιδιώξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναφέροντας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και προκαλώντας ασφυξία στην ελληνική στρατηγική.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Φρεγάτες La Fayette: Μήπως βιαστήκαμε να τις υποτιμήσουμε;

Φρεγάτες La Fayette: Μήπως βιαστήκαμε να τις υποτιμήσουμε;

Μας έδιναν δύο γαλλικές La Fayette, από τις πέντε που διαθέτουν οι Γάλλοι.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Χάγη ή ρήξη; Η Ελλάδα μεταξύ διπλωματίας και αποτροπής απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

Χάγη ή ρήξη; Η Ελλάδα μεταξύ διπλωματίας και αποτροπής απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

Η τουρκολιβυκή πρόκληση δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η Αθήνα αναζητά λύσεις μέσω Χάγης, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει τις αποτρεπτικές της δυνατότητες, απέναντι σε ένα επιθετικό δόγμα που απειλεί ευθέως την εθνική κυριαρχία.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ο χάρτης πολέμου του Ερντογάν: Πώς στήνει νέο μέτωπο με τη Λιβύη για ΑΟΖ και ελληνικά νησιά

Ο χάρτης πολέμου του Ερντογάν: Πώς στήνει νέο μέτωπο με τη Λιβύη για ΑΟΖ και ελληνικά νησιά

Η Τουρκία επαναφέρει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και διακινεί χάρτες που σβήνουν την Κρήτη και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τη Λιβύη ως προκάλυμμα για μια νέα επιθετική στρατηγική ενάντια στην Ελλάδα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: KAAN Vs Rafale: Ο εφιάλτης της Dassault ξεκινά από την Τουρκία;

KAAN Vs Rafale: Ο εφιάλτης της Dassault ξεκινά από την Τουρκία;

Κίνδυνος από Ανατολάς: Το KAAN εκτοπίζει το Rafale.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Χιλιάδες φτηνά «kamikaze» drones από Γαλλία – Λύση-κλειδί για την Ελλάδα στον αεροπορικό πόλεμο

Χιλιάδες φτηνά «kamikaze» drones από Γαλλία – Λύση-κλειδί για την Ελλάδα στον αεροπορικό πόλεμο

Ευκαιρία-χρυσάφι για την αεράμυνα της Ελλάδας.

Ελληνοτουρκικά