Το μεγάλο όπλο της Πολεμικής Αεροπορίας κατά των Τούρκων είναι τα T-6A Texan II, κάτι που τρέμουν οι γείτονες στους αιθέρες.

Ένα από τα σημαντικότερα όπλα που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία είναι η οπλισμένη έκδοση NTA του Α/Φ βασικής εκπαίδευσης T-6A Texan II, η οποία και αναπτύχθηκε με σκοπό την εκτέλεση αποστολών Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (CAS).

Τα συγκεκριμένα, αξιοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Επιχείρηση «ΙΦΙΤΟΣ» για την εξασφάλιση αεροπορικής, ενώ είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων σε καιρό ειρήνης και παραμένει άγνωστη.

Η εξουδετέρωση με πολύτιμους πυραύλους αέρος-αέρος είναι πανάκριβη, κι όχι πάντα εύκολη, καθώς τα UAV εκτός του πολύ μικρού τους θερμικού ίχνους, έχουν και μικρή διατομή στα ραντάρ. Αντίθετα, ένα Τ-6Α με πολυβόλα μπορεί να το βγάλει εκτός μάχης με ελάχιστες σφαίρες…

H Πολεμική Αεροπορία παλαιότερα είχε προβλέψει τις ανάγκες για αποστολές CAS/BAI, και είχε «σπάσει» την πραγματικά τεράστια παραγγελία των 45 Τ-6Α Texan σε 25 απλά εκπαιδευτικά, και 20 Τ-6Α ΝΤΑ με δυνατότητες μεταφοράς ατρακτιδίων με πολυβόλα, βομβών αλλά και καλάθων ρουκετών.

Τα αεροσκάφη μάλιστα πρόλαβαν να δουν δράση κατά την διάρκεια των Αγώνων της Αθήνας το 2004, πετώντας σε αποστολές αναχαίτισης πολύ αργά κινούμενων στόχων, αν φυσικά υπήρχε κάποια τέτοια ανάγκη.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Φόβοι για «θερμό» καλοκαίρι – Ο ρόλος της Αιγύπτου