ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ταϊβάν: Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για πόλεμο και θυμίζει στην Άγκυρα το Καστελόριζο

Να σημειωθεί πως η ανεξάρτητη Ταϊβάν κόβει την πρόσβαση της Κίνας στον Ειρηνικό.
Ταϊβάν: Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για πόλεμο και θυμίζει στην Άγκυρα το Καστελόριζο

Ταϊβάν: Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για πόλεμο και τρέμει η Άγκυρα από τις εξελίξεις στον Ειρηνικό που μπορεί να αλλάξουν τα πάντα και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ένα δράμα διαδραματίζεται παγκοσμίως τις τελευταίες ώρες στην Ταϊβάν, με την Κίνα να προειδοποιεί ακόμα και από ανεπίσημα κανάλια του Πεκίνου στο Twitter πως είναι έτοιμη για πόλεμο.

Μάλιστα, δημοσιογράφος, που θεωρείται κοντά στον Κινέζο πρόεδρο, έκανε λόγο ακόμα και για κατάρριψη του αεροσκάφους που μπορεί να μεταφέρει την Αμερικανίδα αξιωματούχο, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Η Αμερικανίδα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ασία, σόκαρε Πεκίνο και Ουάσιγκτον όταν δήλωσε πως θα επισκεφτεί την Ταϊβάν.

Η συγκεκριμένη δήλωση είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο τόνισε πως ο κινεζικός στρατός δεν θα μείνει αδρανής σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θα πάρει ισχυρά μέτρα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν, ανέφερε σχετικά με το ενδεχόμενο της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν, πως αν πατήσει το πόδι της στο νησί, «οι ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνες για τις συνέπειες».

Την ίδια ώρα, ο Κινέζος δημοσιογράφος των Global Times, Χου Σιτζίν, ανέφερε, σε tweet του το οποίο διαγράφηκε στη συνέχεια, πως μία επιλογή για την Κίνα θα ήταν η αναχαίτιση του αεροπλάνου της Νάνσυ Πελόζι.

Το tweet αυτό διαγράφηκε στη συνέχεια, όμως το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο.

Η Κίνα έκανε στην περιοχή άσκηση με αληθινά πυρά ενώ για την ώρα δεν υπάρχει στο επίσημο πρόγραμμα της Νάνσυ Πελόζι επίσκεψη στην Ταϊβάν.

Πάμε τώρα στο ταϊβανέζικο ζήτημα.

Στην Ταϊβάν, γνωστή αρχικά ως Φορμόζα (σ.σ. από τους Πορτογάλους, που σημαίνει όμορφο νησί) βρήκαν καταφύγιο Κινέζοι που ηττήθηκαν από τους κομμουνιστές στην Κίνα.

Η Ταϊβάν των 22 εκατ. κατοίκων, θεωρεί πως είναι ανεξάρτητο κράτος (σ.σ. με την ονομασία Δημοκρατία της Κίνας), όμως η Κίνα την θεωρεί επαρχία της.

Να σημειωθεί πως η ανεξάρτητη Ταϊβάν κόβει την πρόσβαση της Κίνας στον Ειρηνικό. Κάτι σαν το Καστελόριζο και την Τουρκία, όπου το σύμπλεγμα της Μεγίστης κόβει την πρόσβαση της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Αμερικανοί θέλουν να μειώσουν την δραστηριότητα της Κίνας στον Ειρηνικό, έτσι δημιουργήθηκε το AUKUS (σ.σ. από τις λέξεις Australia, United Kingdom και United States).

Το τριμερές σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοινώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 για την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ εδώ και 20-30 χρόνια εξοπλίζουν σαν… αστακό την Ταϊβάν, στην οποία έχουν δώσει και F-16 Viper (σ.σ. τα ίδια με της Ελλάδας).

Η Ουάσιγκτον θέλει να κόψει την κινητικότητα της Κίνα στον Ειρηνικό, και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ουάσιγκτον.

Διαβάστε επίσης:

Προτείνουν για Νόμπελ Ειρήνης τον Ερντογάν;

Τούρκοι: Τα ελληνικά F-16 μπορούν να περάσουν απαρατήρητα από τα ραντάρ μας
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.