Τούρκοι: Η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα να χάσει τη στρατιωτική της υπεροχή έναντι της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος και στον εναέριο χώρο, καθώς η Αθήνα έχει συνάψει μια σειρά συμφωνιών για την ενίσχυση της αεροπορικής της δύναμης και του ναυτικού της, εν μέσω των εντάσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, γράφει το turkishminute.com.

Σύμφωνα με τους Τούρκους, «μέσα σε δύο χρόνια, η Ελλάδα αναμένεται να κατακτήσει το Αιγαίο.

Toυρκία: Έβαλαν βοηθητικές ρόδες σε τεθωρακισμένα για να μην τουμπάρουν – Δραματικό

Τον Σεπτέμβριο, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε προϋπολογισμό προμηθειών ενόπλων δυνάμεων ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2021, πέντε φορές μεγαλύτερο σε σύγκριση με εκείνο του 2020.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τους Τούρκους στην αγορά από την Αθήνα των γαλλικων αεροσκαφών Rafale καθώς και των 24 F-35 που θέλει από τις ΗΠΑ η Ελλάδα.

Η Αθήνα, σύμφωνα με τους Τούρκους, εκμπεταλλευόμενη τη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ ζήτησε τον Νοέμβριο να παραγγείλει 24 F-35 από τις ΗΠΑ.

«Στις 12 Αυγούστου, η τουρκική φρεγάτα Kemalreis και η ελληνική φρεγάτα Λήμνος συγκρούστηκαν, προκαλώντας ζημιές και στα δύο πολεμικά πλοία», αναφέρουν οι Τούρκοι.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια παραδοχή των Τούρκων για βλάβες στο καμάρι του τουρκικού ναυτικού, το οποίο αν και τρύπιο εμφάνιζαν με μοντάζ ως… άθικτο.

Ελληνοτουρκικά: Έκοψαν την ανάσα τα «Ιπτάμενα» ελληνικά Zubr – Λίγοι τα έχουν

Στην προσπάθειά της να ενισχύσει την άμυνά της, η Ελλάδα κινήθηκε επίσης προς την ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεών της και ανακοίνωσε διαγωνισμό για τέσσερις νέες φρεγάτες. Επιπλέον, σκοπεύει να εκσυγχρονίσει τέσσερις από τις υπάρχουσες φρεγάτες της και να αποκτήσει τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα καθώς και πυραύλους και τορπίλες. Τα σχέδια αποτελούν μέρος ενός δεκαετούς σχεδίου για τη βελτίωση του ναυτικού, καταλήγουν οι Τούρκοι.