ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Toύρκοι: Τα ελληνικά F-16 Viper το πραγματικό πρόβλημα της Τουρκίας – Θα αναβαθμίσουν 120 F-16 σε Viper

Πώς τα ελληνικά F-16 Viper εξελίσσονται στον τουρκικό εφιάλτη - Πόσα χρόνια θα χρειαστεί η Τουρκία για να τα αντιμετωπίσει.
Toύρκοι: Τα ελληνικά F-16 Viper είναι το πραγματικό πρόβλημα της τουρκικής αεροπορίας και όχι τα 18 Rafale, υποστηρίζουν αναλυτές.

Toύρκοι: Τα ελληνικά F-16 Viper είναι το πραγματικό πρόβλημα της τουρκικής αεροπορίας και όχι τα 18 Rafale, υποστηρίζουν αναλυτές στην Τουρκια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Τούρκους, η Ελλάδα συνολικά θα αναβαθμίσει σε τελικό αριθμό κοντά στα 120 αεροπλάνα της σε Viper (84 F-16 Block 52 + 38 F-16 Block 50).

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Άγκυρα διαθέτει 293 πολεμικά αεροσκάφη ενώ η Ελλάδα 228.

Τα 18 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale που θα αγοράσει η Ελλάδα από τη Γαλλία διαθέτουν προηγμένα συστήματα ραντάρ και δυνατότητα βολής πολλαπλών πυραύλων σε διαφορετικούς στόχους, αλλά οι Τούρκοι ειδικοί λένε ότι ο αριθμός των αγορασμένων αεροσκαφών δεν είναι αρκετός για να αλλάξει η ισορροπία υπέρ της Τουρκίας.

Το πραγματικό πρόβλημα για την Τουρκία, όπως υποστηρίζουν Τούρκοι αναλυτές, είναι η διαδικασία αναβάθμισης των 120 ελληνικών F-16 στο επίπεδο «Viper».

Το F-16 είναι ένα αεροσκάφος που παράγεται σε 8 κύρια μοντέλα και 136 διαφορετικές διαμορφώσεις. Το επίπεδο Viper είναι το υψηλότερο επίπεδο. Τα F-16 αυτού του επιπέδου διαθέτουν πολύ πιο προηγμένα συστήματα ραντάρ και στόχευσης.

Τα πρόσφατα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16V της Ταϊβάν, τα οποία είναι τα ίδια με αυτά της Ελλάδας, μπορούν να εντοπίσουν έως και είκοσι στόχους ταυτόχρονα.

Το F-16V διαθέτει επίσης μια νέα πιλοτική οθόνη υψηλής ευκρίνειας που επιτρέπει στους πιλότους να επιχειρούν ευκολότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Πώς προέκυψαν τα ελληνικά Viper

Τα F-16V είναι μαχητικά τέταρτης γενιάς και δεν διαθέτουν στελθ ιδιότητες όπως τα F-22 και τα F-35 μπορούν όμως να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις παρακολούθησης και αποστολές άμυνας σε υψηλότατο επίπεδο.

Αξίζει να αναφερθεί πως η προσπάθεια αναβάθμισης των ελληνικών F-16 σε Viper πάρθηκε στο παρελθόν ως μέτρο αντιμετώπισης των τουρκικών F-35.

H Toυρκία βρίσκονταν στο πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς 100 F-35. Η αποβολή όμως της Άγκυρας από το συγκεκριμένο πρόγραμμα άλλαξε τα δεδομένα για τους Τούρκους. Έτσι η Τουρκία έμεινε ουσιαστικά χωρίς μαχητικό νέας γενιάς.

H απάντηση των Τούρκων 

Η απάντηση των Τούρκων στο ελληνικό πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper αφορά σε εργασίες ανάπτυξης τουρκικού ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA από την ASELSAN.

Αυτά τα ραντάρ θα τοποθετηθούν στα F-16 όμως πρόκειται για μία διαδικασία χρονοβόρα η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τουλάχιστον έως το 2029.

Διαβάστε επίσης:

Τούρκοι: Ο φόβος των προσφύγων κυρίευσε την ΕΕ – Δέος για το Zeppelin στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας

Bayraktar τέλος: Πετάνε με δικιά μας τεχνολογία λένε οι Αμερικάνοι και απειλούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ

Ελληνοτουρκικά: Τούρκοι ψαράδες κατάσκοποι με drones στο Αιγαίο

Toύρκοι: Τα ελληνικά F-16 Viper το πραγματικό πρόβλημα της Τουρκίας – Θα αναβαθμίσουν 120 F-16 σε Viper

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Facebook Messenger Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.

ΣΧΟΛΙΑ