ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Toυρκία: «Οι Έλληνες φταίνε που πνίγηκαν οι μετανάστες»

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή το τραγικό ναυάγιο με τους μετανάστες στη Χίο.
Toυρκία: «Οι Έλληνες φταίνε που πνίγηκαν οι μετανάστες»

Τουρκία: Το υπουργείο Εξωτερικών ρίχνει την ευθύνη στην Ελλάδα για το ναυάγιο στη Χίο, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμα» τα όσα ισχυρίζεται.

Οι σοροί 4 μεταναστών ανασύρθηκαν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χίου, έπειτα από το ναυάγιο που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (26/10). Μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν ανασυρθεί τρία ανήλικα παιδιά και μία γυναίκα.

Και ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό δύο αγνοουμένων συνεχίζονται, η Τουρκία ρίχνει το… γάντι στην Ελλάδα.

«Μετά την ειδοποίηση ότι βυθίστηκε σκάφος παράτυπων μεταναστών νότια της Χίου στις 08:19, το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που βρισκόταν πιο κοντά στην περιοχή, στάλθηκε αμέσως στον τόπο του συμβάντος και διαπιστώθηκε ότι το περιστατικό έγινε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ότι οι ελληνικές αρχές πραγματοποιούσαν δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης.

Σε περίπτωση που υπάρχει πιθανότητα παράτυπων μεταναστών να παρασυρθούν σε διεθνή ύδατα λόγω καιρικών/θαλάσσιων συνθηκών, ξεκίνησε επίσης επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από την Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής σε διεθνή ύδατα κοντά στην τοποθεσία όπου βυθίστηκε το σκάφος μεταναστών. Ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων διάσωσης, δεν βρέθηκαν ευρήματα.

Η Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής εκτελεί τα καθήκοντά της αδιάκοπα σε βάση 7 ημερών και 24 ωρών, εντός του πεδίου εφαρμογής τόσο του εθνικού όσο και του διεθνούς δικαίου, προκειμένου να αποτραπεί η παράτυπη μετανάστευση.

Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών που κατέβαλαν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, υπήρξε μεγάλη μείωση του αριθμού των μεταναστών και των θανάτων στα νησιά του Αιγαίου το 2021. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν από την τουρκική ακτοφυλακή και τις δυνάμεις ασφαλείας, ελληνικά στοιχεία απώθησαν παράτυπους μετανάστες στο Αιγαίο και στις περισσότερες από αυτές τις απωθήσεις, παράτυποι μετανάστες υφίσταντο απάνθρωπη μεταχείριση, πήραν τα τιμαλφή τους, ξυλοκοπήθηκαν, τα χέρια τους ήταν δεμένα με χειροπέδες και ήταν εξαιρετικά ακατάλληλο για τη θάλασσα.

Έχουν συμβεί πολλά περιστατικά όπου τους άφησαν να σύρονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα με το να τους βάλουν σε σωσίβιες σχεδίες και να τους πέταξαν απευθείας στη θάλασσα χωρίς σωσίβιο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

?>