ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία – Εκλογές: Αυτός θα κρίνει την επανεκλογή Ερντογάν στην προεδρία

Ο Σινάν Ογκάν θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αν ο Ερντογάν ή ο Κιλιντσντάρογλου θα κυβερνήσει τελικά την Τουρκία.
Τουρκία – Εκλογές: Αυτός θα κρίνει την επανεκλογή Ερντογάν στην προεδρία

Τουρκία – Εκλογές: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου οδηγούνται σε δεύτερο γύρο της διαδικασίας προκειμένου να δούμε τελικά αν θα έχουμε αλλαγή στην προεδρία της γειτονικής χώρας μετά από πολλά χρόνια, ή αν η νυν κυβέρνηση παραμείνει για μία ακόμη θητεία.

Αυτή τη στιγμή ο νυν πρόεδρος έχει σαφές προβάδισμα και σύμφωνα με δημοσκόπο που πρόβλεψε την ανέλπιστη νίκη του Ερντογάν, προβλέπει ότι και στον δεύτερο γύρο νικητής θα είναι και πάλι ο 70χρονος πολιτικός.

Ωστόσο επειδή οι δημοσκοπήσεις πέφτουν αρκετές φορές έξω και ειδικά στην Τουρκία, αρκεί να δούμε ποιες παράμετροι θα γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Μία εξ αυτών είναι οι ψήφοι των σεισμόπληκτων που προ έκπληξη πολλών πήγαν στο μεγαλύτερο μέρος τους υπέρ του Ερντογάν. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η βοήθεια που παρείχε κατά τις ημέρες της μεγάλης καταστροφής άφησε ανικανοποίητους πολλούς πολίτες.


Μία ακόμη παράμετρος που θα παίξει ρόλο και πιθανότατα τον μεγαλύτερο, είναι το πώς θα κινηθεί ο τρίτος σε ψήφους (έλαβε το 5%) στον πρώτο γύρο, Σινάν Ογκάν.

Ο ακροδεξιός εθνικιστή, βγήκε από τις κάλπες της Τουρκίας ως ρυθμιστής του δεύτερου γύρου, ο οποίος ανακοινώνει από μέρα σε μέρα ποιον εκ ων Ερντογάν και Κιλιντσντάρογλου θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο. Βασικό του κριτήριο ποιος από τους δύο θα υλοποιήσει περισσότερες από τις φανατικά ακραίες του απόψεις και ιδέες.

Τουρκία – Εκλογές: Διαρκώς στο στόχαστρο του Ογκάν η Ελλάδα

Στο στόχαστρό του οι Κούρδοι, οι πρόσφυγες από τη Συρία και φυσικά η Ελλάδα κατά της οποίας ο Σινάν Ογκάν αναφέρεται με απαξιωτικό και επιθετικό χαρακτήρα: «Πιθανή έξοδος μας από το ΝΑΤΟ θα εκπλήρωνε το όνειρο της Ελλάδας εδώ και έναν αιώνα. Στο κεφάλι του Μητσοτάκη υπάρχει ένα σενάριο: Να βγει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ και να εφαρμοστεί ‘συνταγή Ρωσίας’. Ο Ερντογάν να γίνει σαν τον Πούτιν, η Τουρκία σαν τη Ρωσία, να επιβληθεί εμπάργκο στην Τουρκία και όλοι οι σύμμαχοι να στηρίξουν την Ελλάδα ώστε να νικήσει την Τουρκία», είχε πει το καλοκαίρι, προειδοποιώντας όσους ζητούσαν αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Ο Ογάν μπήκε στην τουρκική πολιτική το 2011, όταν εξελέγη βουλευτής με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης από το οποίο απομακρύνθηκε το 2015. Επέστρεψε με δικαστική απόφαση και εκδιώχθηκε οριστικά δύο χρόνια αργότερα, καθώς εξελίχθηκε σε ισχυρό εσωκομματικό αντίπαλο του προέδρου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σημερινού συμμάχου του Ερντογάν με τους Γκρίζος Λύκους.

Είναι οπαδός του παντουρκισμού και στα πορτρέτα του προσθέτει τον γκρίζο λύκο, σύμβολο του κινήματος που ίδρυσε ο Αρπασλάν Τουρκές.

Ο Σινάν Ογάν είναι αζέρικης καταγωγής, γεννήθηκε στο Ιγδίρ στην ανατολική Τουρκία. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, έκανε το διδακτορικό του στη Μόσχα, μιλά άπταιστα αγγλικά και ρωσικά.

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.