Τουρκία: Έρχονται νέες αμερικανικές κυρώσεις – Το μοιραίο λάθος με την Κίνα


Διονύσης Αντωνέλλος

Τουρκία: Έρχονται νέες αμερικανικές κυρώσεις – Το μοιραίο λάθος με την Κίνα


Τουρκία: Έρχονται νέες αμερικανικές κυρώσεις με την Άγκυρα να κάνει το μοιραίο λάθος με την Κίνα.

Οι Τούρκοι έχουν επενδύσει στην σχέση τους με το Πακιστάν και την μεταφορά τεχνολογίας από την Κίνα για να καλύψουν το χαμένο έδαφος, ειδικά στον αέρα.

Το Πακιστάν, με την βοήθεια της Κίνας, κατασκευάζει το μαχητικό JF-17, την ώρα που η Τουρκία έχει μείνει, λόγω των αμερικανικων κυρώσεων, από μαχητικά νέας γενιάς.

Έτσι, οι Τούρκοι σκοπεύουν στη μεταφορά τεχνολογίας από την Κίνα (σ.σ. μέσω Πακιστάν), ώστε να κατασκευάσουν το τουρκικό μαχητικό νέας γενιάς TF-X.

Φυσικά οι Αμερικανοί γνωρίζουν τα… παιχνίδια της Τουρκίας, με πολλούς αναλυτές να δηλώνουν σίγουροι πως έρχεται νέος κύκλος αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία.

Οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον δημιουργούν προβλήματα σε τουρκικά προγράμματα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως οι φρεγάτες κατηγορίας Istanbul, το υπερηχητικό μαχητικό Hurjet και το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς TFX.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2020 η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ επέβαλε κυρώσεις εναντίον της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, εξαιτίας της αγοράς από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων S-400. Οι κυρώσεις θεσπίστηκαν βάσει του αμερικανικού νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).

Η Άγκυρα ελπίζει να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι το τουρκικό S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και έτσι δεν θα αποτελέσει απειλή για τη Συμμαχία στο σύνολό της.

Η Άγκυρα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το παράδειγμα της Ελλάδας ως το κύριο επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και έχει υποβάλλει αίτηση για την αγορά μαχητών F-35 όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας χρησιμοποιούν ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας όπως οι S- 300, oι Tor-M1″ και τα Osa-AKM, που αγοράστηκαν την περίοδο 1996-2004.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικά υποβρύχια: Έβγαλαν το καμάρι τους δίπλα στο Τσεσμέ οι Τούρκοι για να τα βρουν

Τούρκοι: Θα μπούμε σε 4 μέρες στην Θεσσαλονίκη και σε 12 μέρες στην Αθήνα

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news