Τουρκία: Πολύ ευχάριστα φαίνεται πως είναι τα νέα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς νέα δημοσκόπηση προβλέπει εκλογική νίκη!

Πολύ ευχάριστα φαίνεται πως είναι τα νέα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς νέα δημοσκόπηση προβλέπει εκλογική νίκη!

Τουρκία: Πρόσφατα είχατε διαβάσει στο Sportime για τη δημοσκόπηση «μαχαιριά» για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη φορά, η… ιστορία για τον Τούρκο πρόεδρο γράφτηκε διαφορετικά.

Την ώρα λοιπόν που το κλίμα στα ελληνοτουρκικά παραμένει τεταμένο, με τον ίδιο να προετοιμάζει τους Τούρκους για σύρραξη με την Ελλάδα, νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου ORC Research φέρνει ευχάριστα μαντάτα με φόντο τις εκλογές τον Ιούνιο του 2023.

Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 30,6%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP να περιορίζεται στο 24,8%.

Αναλυτικά τα ποσοστά:

  • AKP 30,6%
  • CHP 24,58%
  • Καλό Κόμμα 19,4%
  • HDP 7, %
  • MHP 6%

Να σημειωθεί πως ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει την κατανομή εδρών με βάση τις ψήφους που κάθε μεμονωμένο κόμμα λαμβάνει σε μια περιφέρεια και όχι με τη βάση τις συμμαχίες κομμάτων, όπως προβλεπόταν.

Με αυτόν τον τρόπο, η η αντιπολίτευση, που λειτουργεί ως συμμαχία πολλών κομμάτων, θα δυσκολευτεί περισσότερο για να κερδίσει την αυτοδυναμία στην Εθνοσυνέλευση. Αυτό αποκτά πολύ μεγάλη σημασία, ιδίως στην περίπτωση που ο Ερντογάν δεν καταφέρει να επανεκλεγεί Πρόεδρος.

Ο νέος νόμος, που αναμένεται να προωθηθεί την αμέσως επόμενη περίοδο για ψήφιση, μειώνει το όριο που απαιτείται ώστε ένα κόμμα να εκπροσωπείται στην Εθνοσυνέλευση από 10% σε 7%.

Πηγή: geostratigika.gr